2169 De Bijbel volgens Nicolaas Matsier

Ik lees deze week het Oude Testament. Dat doe ik ook niet elke dag en ik ken gezinnen die er het hele jaar over doen om er een beetje door te komen, maar goed. Het is wel interessant, want ik ken de Bijbel misschien niet op mijn duimpje, maar dan toch zeker wel op twee vingers, vanuit de tijd dat ik daar als gereformeerd jongetje kerkdiensten lang in gelezen heb, terwijl de dominee over iets anders preekte, en ik heb bijna nooit spannender en bloederiger verhalen gelezen dan in de Bijbel.

Ik ben in 1985 uit de kerk gestapt, maar de bijbel die ik op 14 mei 1972 ter gelegenheid van mijn belijdenis van mijn ouders kreeg, welkom in de strijd, zei tante Nel, die bijbel ligt nog altijd op mijn bureau en ik gebruik hem regelmatig. Ik denk niet dat er een God is, maar het zijn prachtige verhalen en spreuken waar je wat aan hebt. Ik zei laatst tegen mijn broer, ik denk niet dat God bestaat, maar mocht dat wel zo zijn, dan weet ik zeker dat ik uitverkoren ben, want zo heb ik het altijd geleerd. Ja, zei die verbouwereerd, je moet wel kiezen natuurlijk, maar ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom. Geloven gaat niet over jezelf, over uitverkoren zijn of niet, maar over je relatie met de ander, over nederigheid, armoede, kwetsbaarheid en vooral vriendelijkheid, wat nog niet zo eenvoudig is. Het gaat over je trots laten varen en naar de apotheek gaan en daar om spijkers vragen (Shtisel).

Maar goed, terug naar het Oude Testament. Ik lees het samen met Nicolaas Matsier, die ken je misschien nog wel van Onbepaald Vertraagd, zijn meest succesvolle verhalenbundel. Die Nicolaas heeft een boek geschreven dat heet De Bijbel volgens Nicolaas Matsier, en daarin neemt hij boek voor Bijbelboek het hele Oude Testament met je door. Als je denkt dat dat saai en vervelend is dan moet ik je teleurstellen, want het is bere-interessant.

Ik moet je zeggen dat als je opgegroeid bent als gereformeerd jongetje en uit de kerk bent gestapt dan voel je je af en toe net een bioloog die niet meer naar buiten mag. Je weet er alles van maar je doet er niks meer mee. Onze Nicolaas heeft mij nu daarbij geholpen. Hij gelooft ook niet, maar de Bijbel is te goed om alleen aan de gelovigen over te laten, zegt hij en zo is het maar net. De Bijbel is van iedereen. Quizvraagje: Er is één vrouw in de Bijbel waarvan geschreven staat dat ze een man liefheeft. Wie is dat?

Ate O. Vegter, 17 mei 2021

Ate loopt op klompen:
www.atevegter.wordpress.com/169

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s