2170 Bekende namen

Heb je dat ook wel eens, dat je een bekende naam tegenkomt in een totaal andere context dan de eerste? Soms hebben beide contexten iets met elkaar te maken, maar vaak ook niet. Ik bedoel niet eens dat een buurman hier Mulder heet en een loonbedrijf Tromp, wat allemaal familie zou kunnen zijn, maar het overkomt mij de laatste tijd steeds vaker, eerst met een voetballer, waarvan ik de naam tegenkom in een boek. Was het Neres, nee, iets met een K, ik weet het niet meer, niet echt een goed voorbeeld om mee te beginnen, maar ik noem het toch, ook om te illustreren hoe vluchtig het verschijnsel is en hoe moeilijk zoiets is terug te halen, wanneer je het vergeten bent. Iets opzoeken waarvan je niet meer weet waar je het gelezen hebt is een verschrikking.

Maar soms weet je het nog. Zo lees ik in De Bijbel volgens Nicolaas Matsier dat hij heel graag Hebreeuws zou willen leren om Bijbelteksten nog dieper te kunnen doorgronden. Dat heb ik zelf ook. Wat staat er in de grondtekst en hoe hebben ze het vertaald? Eén van de grootste Hebreïci en literatuurwetenschappers is Jan Fokkelman, tevens één van de grootste kenners van het boek Samuel. Ik denk bij Samuel aan de jeugdvereniging Koningskinderen waar wij deze profeet uitvoerig besproken hebben, maar de naam Fokkelman werpt mij terug naar de winkel van Fokkelman Woninginrichting, schuin tegenover onze kerk aan de Paslaan in Apeldoorn, die een slogan heeft die mij uit het hart gegrepen is: Geef Fokkelman de ruimte! Dat vind ik mooier dan alles wat ik nog kan verzinnen en ik zie die Fokkelman ook in het glas-in-loodraam van de zaaier. Ik kan hem heel goed begrijpen en het verbaast mij dan ook niet dat zijn zoon alles afweet van Samuel.

Een derde voorbeeld doet zich voor wanneer ik zaterdagnacht blijf hangen bij het Songfestival uit 1976. Ik hoef het niet helemaal te zien, want het is al laat, maar ik wil toch even het liedje van Israël horen. En wie schetst mijn verbazing wanneer ik als dirigent van Israël Matti Caspi naar voren zie lopen. Matti Caspi! Je kent hem waarschijnlijk niet en toen ik een jaar later, in 1977, naar de kibboets ging kende ik hem ook nog niet maar daar leer ik hem kennen als jonge zanger en ik koop een plaat van hem die ik sinds die tijd meer dan grijsgedraaid heb. En nu met Spotify luister ik nog vaker naar zijn prachtige liedjes. Ik ken hem dus al 44 jaar en ben aangenaam verrast dat ik die leuke, jonge jongen opeens 45 jaar geleden als dirigent mag zien opkomen. Het liedje is niet veel en daarna ben ik maar naar bed gegaan, want het is al laat, maar nu heb je een beetje een idee wat ik bedoel. Heb je dat ook wel eens? Fijne dag!

Ate Vegter, 18 mei 2021

Onder de hoogtezon:
www.atevegter.wordpress.com/170

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s