2178 Niemandsland

De eerste prik is al gezet, maar de tweede laat nog op zich wachten. Begin mei was ik voor de eerste aan de beurt en 7 juni komt Pfizer nummer twee. Sommige mensen hebben liever het Janssen vaccin omdat je dan maar één keer geprikt hoeft te worden, maar ik hou wel van de dubbeldekker. Je komt terecht in een soort niemandsland. Ben je al geprikt. Ja, één keer, maar één ei is geen ei.

Ik hou erg van dat niemandsland van onduidelijkheid. Ik hou van dat land waar niemand het voor het zeggen heeft, waarvan je niet weet waar je bent. Ja, je bent in een grensgebied en je hoort nergens bij, dat is een fijn onafhankelijk gevoel, maar het gaat niet om de onafhankelijkheid, het gaat om het diffuse, het onduidelijke, het wetteloze. Maar waar is er eigenlijk nog een niemandsland? Misschien bij de Belgische grens, ergens in de bossen van Brabant, waar ze crystal meth koken?

Toen we afgelopen weekend in Duitsland waren passeerden we een duidelijke grens. Zo duidelijk dat ik er wel een foto van had willen maken, maar we waren op de fiets en dan vervluchtigt zo’n gedachte voor hij is uitgewerkt en daargesteld. Er liep een rode lijn van plusjes over de straat, of waren het plussen en minnen, dat weet ik niet meer, maar hij was rood. Graag was ik afgestapt en was ik als een kind keer op keer de grens overgegaan – en terug – en heen – en terug. En ik had graag met één voet in Duitsland gestaan en één voet in Nederland en dan met een 180 graden sprongetje andersom. Hoe zou dat voelen?

Hoe zou dat voor de Duitse soldaten gevoeld hebben toen ze hun eerste voet op Nederlandse bodem zetten? Je weet het niet, maar je kunt je er alles bij voorstellen. Zou er een Duitse soldaat geweest zijn die dacht ‘Jetzt besetzten wir’? En zou er dan verderop, als der Leutnant even nicht hinschaute, eentje zijn die ook eerst met één voet Nederland zou betreden en die dan net als ik een sprongetje zou maken? Je weet het niet, maar met niemandsland heb je daar allemaal geen last van, daar kun je doen wat je wilt en is er niemand die je de wet voorschrijft. Dat is veel beter dan dat jij degene bent die een ander de wet voorschrijft. Fijne dag!

Ate D. Vegter, 26 mei 2021

Stille nacht:
www.atevegter.wordpress.com/178

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s