2185 Pijn

Sinds een jaar of vijf, zes heb ik last van een felle zenuwpijn in mijn rechterwang. De pijn is als naalden die in het tere vlees steken en zwerft van de wang naar de onderkaak en de bovenkaak en weer terug, alsof het een schoolreisje is. Hij manifesteert zich eerst eenmalig, daarna af en toe, vervolgens regelmatig en momenteel is hij permanent aanwezig. Een felle pijn die zwerft aan de rechterkant van mijn aangezicht.

Alleen als ik schrijf, werk, geconcentreerd lees, een spannende serie kijk, of elders mijn aandacht bij heb, zoals bij Volvorijden is het iets minder, dan zijn het meer scheuten die af en toe opschieten. Op een pijnschaal van 1 tot 10 zit-ie normaal op zeven met uitschieters naar negen. Tien durf ik niet te zeggen, want je weet niet wat er nog komt, maar het is soms echt niet te harden. Nu zit-ie weer in mijn onderkaak, alsof ik permanent tienvoudig gevaccineerd word.

We denken allemaal dat het door mijn dan al ruim twintig jaar oude gebit komt en dat heb ik vier jaar geleden dus vervangen. Het lijkt even te helpen maar daarna komt de pijn in alle hevigheid weer terug en nu steeds frequenter. Ik laat mijn gebit bijslijpen, maar ook dat helpt niet.

Ten einde raad raadpleeg een tandarts, maar zonder resultaat. Ik ben ook bij een kaakchirurg geweest, maar die denkt ook dat het aan het gebit ligt en adviseert een nieuw gebit, wat ik al heb. Onlangs ben ik naar het Acta gegaan, dat is het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam. Een fantastisch gebouw met eindeloos veel roltrappen en tandartsbehandelstoelen in een zee van techniek. Een meesterlijke werkplek, prachtig om te zien. Ik ben daar anderhalf uur onderzocht door twee tandartsen.

De conclusie is dat er geen oorzaak is en dat ze een heleboel kunnen uitsluiten, maar dat het in feite een zenuw is die zonder oorzaak een signaal geeft. Een losgeslagen zenuw die voor zichzelf begonnen is. Gewone pijnstillers helpen niet en zij bieden nog wel eens antidepressiva aan omdat die ook een sterke pijnstillende werking hebben, maar zover ben ik nog niet. Wel mag ik mij altijd weer melden. In mijn dossier staat dat ik dan niet op de wachtlijst hoef, maar direct geholpen word. Kijk, dat is toch lief.

Ondertussen emmert de pijn gewoon door, ook nu onder het schrijven, maar dat is omdat ik het er over heb, denk ik. Nu heb ik een vraag. Is er iemand onder mijn geplaagde lezers die iets vergelijkbaars heeft en die wellicht een passende remedie heeft gevonden? Ik hoop niet dat iemand door dergelijke pijnen geplaagd wordt, maar een goede remedie is welkom. En verder, weet als je pijn hebt, deze of andere pijn, iedereen heeft pijn. Je bent niet alleen.

Ate O. Vegter, 1 juni 2021

Pijn is fijn:

3 Comments

 1. No one in our family has this.
  These are our thoughts:
  Joanne: check into acupuncture
  Mine: check with a Chiropractor (as they have a different understanding of the body).
  All the best!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s