2191 Deon Meyer – Donkerdrif

HEX, van Thomas Olde Heuvelt raad ik aan aan mijn broer, want het is een van de weinige boeken waarvan ik weet dat hij het nog niet gelezen heeft. Een paar dagen later krijg ik een berichtje terug. Hex vond ik nix. Ik zeg, wat vind je dan wel spannend? Hij zegt, Deon Meyer, is een schrijver uit Zuid-Afrika. Alles van hem vind ik goed. Recent verschenen: Donkerdrif, met antiheld Bennie Griessel. Genieten!

Ik ga het direct lezen, zeg ik. Ik zie bij de Nimo dat het boek in de Top tien staat, koop het en ga het lezen. Ik noem het in het begin steeds Donker Drift, maar mijn broer corrigeert mij. Ik zoek op wat een drif is, dat is een doorwaadbare plaats in een rivier, maar voor het boek heb ik daar niks aan, want Donkerdrif een gewoon de naam van een enorm wijnlandgoed, wat een belangrijke rol speelt omdat het verkocht moet worden.

Goed, het boek gaat dus over de makelaar die dat landgoed zal verkopen en haar relatie met de eigenaar. Het is een thriller dus niet alles gaat van een leien dakje en daardoorheen speelt dan nog de vermissing van een student die nogal handig is in het hacken van grote computer systemen. Hoe deze twee verhalen bij elkaar komen is de grote kracht van schrijver Deon Meyer die zijn hoofdpersoon Bennie Griessel hard laat werken maar die hem ook veel krediet en een goede intuïtie meegeeft.

Het boek is geen standaard verhaal. Ik vind het sterk en goed opgebouwd, met een paar mooie verrassende wendingen en als je er een beetje inzit wordt het een echt pageturner. Het liet mij de laatste dagen niet meer los en ik ben nog een beetje van slag dat het nu is. Ik geloof dat ik geen plots hebt verraden. Ook de achterflap meldt dat de twee genoemde verhalen verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht. Mooier en geheimzinniger kan ik het niet zeggen. Als je het wil lezen, mag je het hier ophalen of gewoon bestellen bij de Nimo of een andere lokale boekhandel want die verdienen onze steun.

Ate O. Vegter, 7 juni 2021

www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s