2193 De zolder

We gaan de zolder opruimen. Over een paar weken komen ze isoleren en dan moet hij leeg zijn. Alles moet naar beneden. De hele slaapkamer staat nu vol met ons verleden. Doos na doos moet ik leegmaken en weggooien. Dierbare herinneringen moeten oude meuk worden, voor de kringloop, het oud papier of het restafval. Ik wil wel wat bewaren maar niet te veel. We gaan het zien.

Doos 1. Wat zit er in? Een schaakspel van zeepsteen uit Zuid-Afrika. Dat kan mooi in de kamer op ons eigen schaakbord staan. Is er iemand in de familie die het graag wil hebben? Het komt van Wobbe en Marja. Het ziet er prachtig uit, maar je kunt er moeilijk mee schaken. De kleuren zwart en wit verschillen weinig van elkaar en de stukken staan wankel. Een In Memoriam tegeltje van John en Robert Kennedy en Martin Luther King, vermoord in 1963 en 1968. Iemand? Een ingelijst duivendiploma van mijn vader: 3e Kampioen Fond Aangewezen, 53 pnt, 1977, van de Postduivenvereniging Hillegersberg en Omstreken, getekend voor de voorzitter A.G. van Voorden en de secretaris J. Breedveld. Kan niet weg.

Een notitieboekje met daarin de rouwadvertentie van de moeder van Hugo, 2 februari 2005. En aantekeningen: 14/8/4: Iedereen is zijn eigen gevangenis, maar iedereen heeft het recht te ontsnappen. Geef nooit op. Gautama Boeddha. 5/9/4: Koene – strips op zolder achter de deurtjes. 8/9/4: Die eerste jaren – het begon zo levendig en hoopvol, maar de spanning en de ruzies namen steeds meer toe, als een fraaie tuin waarin steeds meer onkruid opschiet. 12/9 Eigenlijk was ik altijd.

Het is bijzonder treurig dat er tegenwoordig zo weinig nutteloze informatie is, Oscar Wilde. Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering, Salvador Dali. Een paar telefoonnummers van buren en verzorgers van mijn moeder. Een bezoekschema: za 12/2 ria, zo 13/2 baukje, ma 14/2 willemijn, di 15/2 niels, els? baukje, wo 16/2 koene truus jorg, do 17/2 ate laura, vr 18/2 niels? za 19/2 ? zo 20/2 els? etc. Verder aantekeningen van bedrijfsbezoeken. Het begin is het belangrijkst!

Een ingelijste, ingekleurde, oude pentekening van Rotterdam, vanaf het water gezien. Een ingelijst uittreksel uit het geboorteregister van de gemeente Apeldoorn. Mijn agenda’s van 2006 tot en met 2014. 2015 tot en met 2019 ligt in mijn bureau. Vanaf 2020 gebruik ik geen papieren agenda meer. Alles staat nu in mijn telefoon. Dit is de eerste doos. Een klein doosje. Nu is alles alleen nog maar beschreven. Eigenlijk kan er niks weg. Hoopvol kijk in naar de tweede doos. Daar zitten allemaal papieren in van opleidingen die ik gedaan heb. Dat kan toch wel weg?

Ate O. Vegter, 9 juni 2021

De kern van het bestaan:
www.atevegter.wordpress.com/193

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s