2194 Opruimen

De gemeente Waterland verstrekt subsidie wanneer je dubbel duurzaam gaat wonen. We hebben al zonnepanelen via Zon op Waterland en nu gaan we de zolder isoleren. We moeten hem wel eerst opruimen. Zes verhuisdozen en acht plastic kratten moet ik leegmaken. Ik moet kijken wat ik nog wil bewaren. Het is een feest van herkenning. Oude kampkranten en toneelstukken uit mijn vroegste jeugd. Veel boeken van school en studie. Heel veel ordners en mappen van mijn werk. Urenregistraties, veel oude columns, geschreven voor personeelsbladen en ook uitgeknipte ingezonden brieven aan de krant. Ja, zo eentje ben ik wel, iemand die zich druk maakt over de geschiedenis van de naam van Golden Earring en dat het niet de herdertjes waren die “Ajax! Ajax!” zongen, maar d’engelen.

Het zijn lastige beslissingen soms, maar het is heerlijk om het hele verzuimbeleid in de papierbak te kieperen. De Birkman-methode geeft met allerlei kleuren en volzinnen precies aan wat voor persoonlijkheid je bent. Er staat ook een gebruiksaanwijzing in hoe je mij kunt coachen: Hou discussies onder controle en positief. Geef hem ondersteuning en tijd om zich aan te passen. Probeer zo min mogelijk druk uit te oefenen omdat dit leidt tot rusteloze spanning en impulsiviteit. Het staat er echt. Ik houd daar wel van, zo’n beeld dat mensen van je hebben.

Ik heb de gebruiksaanwijzing direct aan Lief gegeven. Ze zegt: ‘Wil je vandaag deze paar dozen bekijken en zien wat je wil bewaren en wat er weg kan?’ Dat kan ik wel. Tot grote vreugde van Lief kan er veel weg, maar mijn dagboeken en de familiekronieken bewaar ik. De mappen van trainingen kunnen weg. Ik weet nog hoe leuk ik die trainingen vond, omdat je dan op plekken komt waar je anders niet binnenkomt, zoals het Europese Parlement en de Admiraalskamer van het Marine-terrein in Amsterdam. Toch heb ik alles weggegooid. Ik maak schoon schip. Wanneer zal ik deze column weggooien? De tijd neemt alles mee.

Ate O. Vegter, 10 juni 2021

Oud en nieuw ooit:
www.atevegter.wordpress.com/194

=

+ de Volkskrant van 20 mei 1995 + de Volkskrant van 23 oktober 1999

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s