2210 Op kamp

Het is stil in huis. In de ochtend gaat het nog wel met de krant, de koffie en de klusjes, maar de middagen zijn moeilijk te verdragen. Het is niet voor lang en ik kan er ook van genieten, maar toch kan ik er maar lastig aan wennen. Ik kijk op mijn horloge. Het is 15.15 uur en in een reflex kus ik mijn handen vluchtig aan de binnen- en de buitenkant. Zo is ze toch een beetje hier.

Normaal gesproken komt ze na schooltijd gewoon thuis, soms met een vriendinnetje en soms vult het huis zich na een tijdje met kinderen uit de buurt. Een andere keer zit ze gewoon op haar kamer, maar dan is het huis toch niet leeg en is het ook niet zo oorverdovend stil als nu. Ik weet hoe ze hier naar uitgekeken heeft en hoe ze ervan zal genieten, maar het is ook voor het eerst dat we zo lang zonder haar zijn, wel drie dagen en twee nachten.

In de avond maken we een wandelingetje door de oude stad en al zijn het alleen maar de kinderen van groep acht van de Binnendijk die deze dagen op kamp zijn in de Purmer, toch is het veel stiller op straat. Natuurlijk, er wordt gevoetbald, waarom loop ik hier eigenlijk te wandelen en ga ik niet gewoon voetballen kijken, maar toch is het onmiskenbaar stiller dan gewoon en ook vanuit de huizen op het Noordeinde waarvan ik weet dat er achtstegroepers wonen, straalt de leegte ons tegemoet.

Geniet ervan, zei mijn zwager nog, en natuurlijk, we gaan samen uit eten en zo, maar de leegte in huis, die zich verzamelt in haar kamer, mag ook gezien worden, en de stilte gehoord. Nog even en dan is het weekend en zal het huis weer vervuld zijn van honderd verhalen en tientallen vragen en kunnen we weer luisteren naar Billie Eilish en Ariane Grande. ‘O ja pap, wil je even naar mijn fiets kijken? Hij doet raar.’ Wat is het toch heerlijk, dat gewone leven.

Ate Vegter, 26 juni 2021

De Euromast 3:
www.atevegter.wordpress.com/210

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s