2215 Regenboog

Ik heb een regenboogvlag besteld. Dat is nog niet zo eenvoudig, want ik wil dezelfde maat als onze eigen nationale driekleur, waarvan ik niet weet hoe groot die is. Het blijkt allemaal mee te vallen. Onze vlag is van het meest gebruikelijk formaat en dat geldt ook voor de regenboogvlag. Wel moet ik kiezen tussen een gewone regenboog en een regenboog met een zwartbruine driehoek. Ik kies voor de gewone vlag want iedereen staat bij mij voor iedereen, ongeacht kleur of voorkeur.

Ik heb bedacht dat ik de regenboog mooi kan uitsteken tijdens de voetbalwedstrijden van Oranje, maar nadat de bestelling de deur uit is, vliegt Oranje er ook uit. Stug Tsjechië, altijd lastig. De vlag komt dinsdag als mosterd na de maaltijd. Ik hoor dat regenboogvlaggen in het stadion niet toegestaan zijn, later toch weer wel, maar ik zie ze niet. Wel zie ik dat de grote bedrijven die reclame maken in het stadion à la minute hun campagnes hebben aangepast. Volkswagen, booking.com en thuisbezorgd.nl strooien allemaal met de regenboog alsof ze altijd al zo progressief waren. Ook Heineken doet een schijnheilige duit in het zakje en zegt met de regenboog cheers tegen alle fans. Waarom geeft dat mij een ongemakkelijk gevoel? Waarom voel ik me bijna schuldig dat ik die vlag besteld heb? Wil ik serieus met een vlag aangeven dat homo’s en lesbo’s en het hele rijtje gelijke rechten hebben als hetero’s? Dat is toch van de zotte.

Het is vanzelfsprekend dat we allemaal gelijke rechten hebben. We leven niet meer in de tijden van het Oude Testament! God is dood, maar hij zou zich omdraaien in zijn graf als hij hoorde dat wij elkaar nog steeds met liefde discrimineren, uitsluiten en stenigen. De wereld is van iedereen, maar zoals het nu gaat zijn we elkaars grootste vijand. Bij de Action zie ik een regenboogvoetbal liggen. Hij springt als vanzelf in mijn karretje en ligt nu achter het glas in de vensterbank. Het zegt niet veel, maar toch iets. Dat zou wat zijn, als de UEFA met regenboogballen ging voetballen.

Ate Vegter, 1 juli 2021

zie ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s