2219 Naar school

Daar gaat ze, onze kleine brugpieper, samen met haar moeder. Ze heeft een grote rugzak om de schouders met al haar nieuwe spulletjes. Van school kreeg ze een lijstje mee. Dit zijn de dingen waarvan wij er op moeten toezien dat ze deze steeds bij zich heeft: 4 balpennen, 4 potloden, een 2H potlood (niet van de Action maar van de boekwinkel), gum, schaar, geodriehoek, lijmstift, rekenmachine Casio FX82MS, simpele passer, puntenslijper, 5 gelinieerde schriften A5, 5 ruitjesschriften A4, snelhechter, set kleurpotloden, set stiften, oortjes of koptelefoon, etui, muis voor Chromebook.

Wat de fuk is een snelhechter? Ze legt het mij geduldig uit. Het lijstje doet mij ernstig denken aan de tijd dat ik zelf nog op school zit en voor de schoolspullen naar de Libro op de Kleiweg of de V&D in de stad ga. Het is na Sinterklaas de leukste tijd om in de stad rond te banjeren want tegen de tijd dat de scholen beginnen staan de warenhuizen en zeker V&D in die tijd in het teken van de schoolgaande jeugd. Hele afdelingen kun je eindeloos afstruinen en daarna toch ook nog even naar de platenafdeling en de dag besluiten met een saucijzenbroodje. De Hema, waar we nu net vandaan komen, komt pas later. Nadat V&D op de fles gaat zijn ze in het enorme schoolgat gesprongen, of misschien al wel eerder, dat V&D juist daardoor failliet is gegaan. Ja, zo zal het zijn.

Het gaat bij schoolspulletjes niet alleen om de spullen zelf, maar vooral om de uitstraling. Ik snap dat je met een foute agenda niet voor de dag kan komen, maar nu is dat toch allemaal wat verbreed: ‘Vinden jullie het een leuk thema, wat ik gekozen heb?, vraagt Piep als we bijna klaar zijn. Dan zie ik pas dat alles een beetje op elkaar lijkt. Het zijn wat zoetige pasteltinten geel en groen met een kriebeltje erdoorheen. Nu begrijp ik ook waarom ze alles nieuw wil. Met een gewone pen kun je natuurlijk niet schrijven. ‘Straks ga ik alles uitzoeken en ordenen’, zegt ze in de auto op weg naar huis. Dat snap ik heel goed. Dat is meer dan de helft van het hele plezier.

Ate A. Vegter, 5 juli 2021

Gedichtendag:
www.atevegter.wordpress.com/219

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s