2221 Sprakeloos

Het had een mooie voetbalavond moeten worden, met een paar doelpunten, een gelijkspel, een verlenging en een penaltyserie die uiteindelijk gewonnen zou worden door Italië, want dat leek mij überhaupt het sterkste team van dit toernooi en wat zou er mooier zijn dan een finale op Wembley tussen Italië en Engeland. Engeland moet dan nog wel even winnen van Denemarken, maar dat zal wel loslopen.

Het had een mooie voetbalavond kunnen worden met alle ingrediënten die ik zojuist opnoemde. Alles gebeurde zoals ik het in mijn verwachtingen had gedroomd en toch werd het al een nachtmerrie nog voor de eerste bal was getrapt. Nog voor de wedstrijd was begonnen piepte de NOS al met haar eerste bericht op mijn telefoon: Peter R. de Vries neergeschoten. Vanaf dat moment gaat het de hele avond over de aanslag. Een laffe daad, een berekende daad, een vergelding voor zijn rechtvaardig handelen, een poging hem voor eeuwig de mond te snoeren, een misdaad die de gerechtigheid wreekt. Zo los je iets op als je alle regels van de samenleving aan je laars lapt en alleen je eigen belang telt. Zo kruipt de onderwereld van tijd tot tijd uit de grond als een Leviathan die uit de zee oprijst, een huurmoordenaar die alles doet voor het geld dat kwaad maakt wat goed is.

Gerard Spong benadrukte dat we nog niet weten uit welke hoek de aanslag komt en dat we niet moeten speculeren, maar de daad zelf maakt de schutter al tot een figuur uit de onderwereld, een wreker die handelt in opdracht van hogere lage machten. Zijn groene jasje met camouflagevlekken zal hem daarbij niet beschermen, maar kenmerken en voor het gerecht brengen.

Sprakeloos, kopt de krant van vanmorgen en zo voelt het ook, we zijn verslagen met het laatste schot vanaf de penaltystip. Laten we tegen beter weten in hopen dat-ie het redt.

Ate R. Vegter, 7 juli 2021

Het is winter en het regent:
www.atevegter.wordpress.com/221

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s