2225 Greatest Group on Earth

In Museum Niesenoort deze week twee live elpees van de Greatest Group on Earth, oftewel de Rolling Stones. De eerste is een bootleg elpee die ik in 1969 van mijn oudste broer kreeg, Berkeley Concert: ‘Come on San Francisco…’  Een schot in de roos want ik draai hem vanaf het begin helemaal grijs en het is altijd een van mijn favoriete elpees geweest. Ik kan het dan ook niet uitstaan dat ik hem een paar jaar geleden ben kwijtgeraakt. Verdwenen in de tijd, verzwolgen door de zee der gebeurtenissen. Af en toe ga ik er wel naar op zoek, maar hij is echt weg. Tot ik hem van de week opnieuw opspoor via Marktplaats. Binnen een dag staat hij weer in mijn verzameling, waar hij zich direct helemaal thuis voelt.

Wanneer ik hem voor de eerste keer sinds jaren weer draai ken ik elk nummer en ook alle verbindende teksten van Mick Jagger zitten nog keurig in mijn hoofd. Midnight Rambler, Love in Vain, Gimmie Shelter, Sympathy for the Devil, Little Queenie, wat er allemaal nog steeds in gaat als koek.

De tweede elpee is Get Yer Ya-Ya’s Out van de Rolling Stones, in november1969 legaal opgenomen in Madison Square Gardens New York. Er staan bijna dezelfde nummers op. Het is de eerste grote tournee na het overlijden van Brian Jones, met de nieuwe gitarist Mick Taylor, die met nummers als Honky Tonk Women veel invloed heeft op de klankkleur van de Rolling Stones.

O ja, ik moest aan Berkeley denken omdat ik Zo’n genie ben je nu ook weer niet van Alice Schwartz lees, dat zijn de brieven aan haar zoon Harry Mulisch, die haar bijna nooit terugschrijft en het veel te druk heeft met het succes van zijn debuutroman Archibald Strohalm. Alice verhuist begin jaren vijftig naar New York en vervolgens naar Berkeley. Ze ontmoet Henry Miller, maar het zal nog vijftien jaar duren voor de Stones daar optreden. Heerlijke brieven van een moeder aan haar zoon: ‘Je hebt het te druk om terug te schrijven? Ik heb het godverdomme ook druk, Harry!’

Ate Vegter, 11 juli 2021

Een konijn met kortsluiting:
www.atevegter.wordpress.com/225

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s