2228 Van chaos naar vakantie

Ik ben mijn bureau aan het opruimen. Daar ben ik min of meer voortdurend mee bezig maar vandaag krijgt het een extra zetje, want morgen gaan we op vakantie. Normaal gesproken ziet mijn bureau er half of niet opgeruimd uit, zeg maar het bureau van iemand die aan het werk is zonder clean desk policy zoals bij ons op het werk. Ik zeg nog gemakkelijk bij ons terwijl ik er al bijna twee jaar weg ben.

Ik onderscheid verschillende fasen in het opruimen. Meestal cirkelt mijn bureau rond fase 2 en drie, uit die nummering blijkt al dat er geen enkel systeem in zit. Het is niet zo dat ik systemen haat, maar ik heb er eigenlijk niks mee te maken. Fase 0 is natuurlijk chaos, dat begrijpt iedereen. Zo gaat het altijd, met dien verstande dat de schepping begint met woest en ledig en ik met woest en vol, zeg maar een ongeordende teringzooi. Flikker het maar op mijn bureau en dan een paar dagen later. Ik kan er nog werken, maar dat komt omdat binnen de laptop een geheel eigen orde heerst. Dan begin ik met ordenen tot en met fase 3, waarbij alles op stapeltjes ligt. Fase vier is dat de stapeltjes weggewerkt zijn in de prullenmand en de ordners in de kast. Dan begint de hele cyclus weer opnieuw.

De chaos is verklaarbaar vanuit de orde, laat ik dat er gelijk bij zeggen. Zonder orde geen chaos. Zonder schepping geen ledigheid. Sofieke’s Getuigschrift moet een mooi plekje krijgen, archibald strohalm van Harry Mulisch ligt daar bijvoorbeeld omdat ik dat aan het lezen ben, omdat ik de brieven van zijn moeder Alice Schwarz gelezen heb. Ik zie bij Noppes nog Alle Verhalen van 1947 tot 1977 liggen, maar daar ga ik niet aan beginnen, temeer daar achter mij op de tafel Net Binnen John Lennon mij met een gepijnigde blik aankijkt: ‘Je laat mij hier toch niet liggen, hè, tussen die tweedehands pulpschrijvers?’ Hij drukt zich nogal sterk uit, weet ik, want ik kon hem niet laten liggen. Ik heb er nu dik 200 bladzijden in gelezen en de Beatles zijn nog niet eens bij elkaar in hun definitieve samenstelling. Die Philip Norman kan wel erg goed schrijven en ik heb zijn biografie van Mick Jagger ook nog staan. Wat een feest.

Dan ligt er nog een stapeltje ouwe meuk van de zolder met bovenop een foto van mijn oma Mulder lees Vegter en een ‘Wijnpraatje’ van mijn vader uit de tijd dat hij nog vertegenwoordiger was in wijnen en limonades. Maar goed, ik weet niet of ik daar allemaal aan toe kom. Eerst maar eens een test doen en dan op vakantie! Bonjour! Au revoir!

Ate Vegter, 14 juli 2021: Quatorze Juillet!

De Volvo 240 of Feyenoord – Ajax:
www.atevegter.wordpress.com/228

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s