2237 Le Mont Saint Michel

Gisteren zijn we naar de Mont Saint Michel geweest, dat is een klein getijdeneiland met een groot kasteel erop en daarop een kerk en daarop het beeld van de heilige Michaël, een van de aartsengelen, beschermengel van Israël. Alle volkeren hadden volgens Deuteronomium 32:8 een eigen beschermengel. In Daniël kun je lezen dat wanneer in de eindtijd alle aartsengelen ruzie met elkaar krijgen (oorlog!) Michaël uiteindelijk de strijd beslist in het voordeel van God.

We rijden er met de Volvo heen en worden naar een zee van parkeerplaatsen geleid. De Mont Sint Michel is na de Eiffeltoren en het kasteel van Versailles de derde toeristische trekpleister van Frankrijk en het is toeval dat ze nu alle drie in ons programma zitten deze vakantie. We parkeren de Volvo en lopen met de stroom mee. Het niet heel druk, maar toch is er gestage stroom van bezoekers. We komen als vanzelf uit bij een bus met twee sturen. Hij kan beide kanten oprijden zonder te keren. De bestuurder hoeft alleen maar achter in de bus te gaan zitten en dan zit hij weer voorin.

De bus loopt vol en het is benauwd. Er is geen onderlinge afstand, maar er zijn nog wel twee stoelen vrij voor een man of vrouw met een stok. Ik ga daar zitten en omdat ik mijn zwarte steunkousen aan heb, vind iedereen dat goed. Op de terugweg idem dito, maar dan moeten we wel wat langer wachten op de bus. Dat is niet erg want er is een ellenlange bank geconstrueerd en bovendien rijden de bussen af en aan – zonder te keren.

Le Mont Saint Michel lijkt altijd klein, maar dat komt omdat je er niet bent. Wanneer je er bent is het kolossaal. Natuurlijk is er een eindeloze hoeveelheid souvenirwinkels, iemand maakte al de vergelijking met Marken en Volendam en daar moest ik ook aan denken. Ik heb een rode eend gekocht voor de verzameling. Je kunt de berg of het kasteel ook beklimmen maar ik ben maar beneden gebleven, bij de bejaarden die naar de wc moeten.

Vandaag gaan we naar île de Noirmoutier, een schiereilandje voor de kust bij Nantes, waar we de komende week de regen zullen doorstaan.

Ate Vegter, 23 juli 2021

De zakdoek, het moordverhaal:
www.atevegter.wordpress.com/237

2 Comments

  1. Brengt veel herinneringen terug: na Juno Beach in Normandië had Martin Le Mont St Michel als mooie verrassing voor ons.
    Het is het 1-na grootse getij in de wereld. Het grootste getij (verschil) is the Bay of Fundy, in Nova Scotia, wat ook de moeite waard is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s