2248 Ernest van der Kwast – Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen

Soms zit de wereld toch heel anders in elkaar dan je denkt. Soms heeft iemand veel meer geschreven dan je van hem gelezen hebt. Soms kom je opeens een prachtig boek tegen wat al jaren ongelezen op je e-reader staat. Soms is alles anders. Soms komt het toch uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer. Soms is dat liefde.

Na de definitieve biografie van John Lennon heb ik wel een paar dagen nodig om bij te komen van dit intense verhaal geschreven door een zo’n groot verteller als Philip Norman. Ik weet dat ik thuis in de kast de biografie van Mick Jagger heb staan, ongelezen en van dezelfde schrijver en ik hoop dat ik daar straks ook aan ga beginnen, maar soms lopen dingen anders dan je verwacht.

Ja, dat boek van Ernest van der Kwast is toch wel een serieuze page-turner, al had ik de e-reader zo lang niet gebruikt dat ik niet eens meer wist hoe je een bladzij moest omslaan, tikken of vegen, het kan allebei. Zo’n e-reader is prachtig, praktisch, klein en heel handig omdat je er door de verlichte pagina ook in het donker mee kan lezen, maar je kan weer niet gemakkelijk terugbladeren of het papier laten knisperen of wapperen of een lekkere ezelsoor erin vouwen.

Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen gaat over vier liefdes. Eerst gaat het over de liefde van de ouders van Ben Zoref. Een fraaie liefdesgeschiedenis die uiteindelijk vastloopt in het gewone leven. Dan gaat het over de liefde tussen Ben, die inmiddels schathemeltje rijk geworden is met een wagenpark van heb ik jou daar, en zijn vrouw. Dan gaat Ben ook nog vreemd en word je meegetrokken in het volgende liefdesverhaal en ten slotte volgt in de Proloog, ik kan het ook niet helpen, de grote eerste liefde van Ben, met een groot verlies en een slechte afloop, waarmee ik niks verklap want je weet inmiddels al dat hij met iemand anders getrouwd is en nog vreemdgaat ook.

Ondanks dat er van de volgorde niks klopt en de onbegrijpelijke titel mij te lang is, is het toch een prachtig boek. In het laatste hoofdstuk wordt heel veel duidelijk over Ben zelf en ga je hem door zijn verleden beter begrijpen, maar het had van mij wel iets minder omslachtig gemogen. Verder begrijp ik ook niet waarom het nou zo belangrijk is dat hij uit een ei komt, maar er is vast een pientere lezer die dat wel weet.

Ate Vegter, 3 augustus 2021

De omgekeerde wereld van het verzorgingshuis, een analyse met behulp van Downton Abbey:

www.atevegter.wordpress.com/248

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s