2269 Naar school

De vakantie is bijna voorbij. Nog één dag om de fietsroute naar school te verkennen, wat we de hele vakantie al zouden doen. Zo’n vader ben ik. Piep wil graag vertrekken vanaf de Grote Kerk, want daar heeft ze ook morgen afgesproken met een klasgenootje. ‘Ga je op de elektrische fiets?’ vraagt ze. ‘Ja,’ moet ik tot mijn schaamte bekennen. Ik kan ook op mijn gewone fiets gaan, maar zo’n vader ben ik niet. De strijd die geen strijd is, is vanaf het begin ongelijk.

We steken de Bernardbrug over en duiken het tunneltje in. Ik zie haar voor mijn oog met duizelingwekkende vaart naar beneden storten, ik wil schreeuwen, maar iets weerhoudt mij. Ze zal toch de maximale snelheid om de bocht te nemen wel weten? Opgelucht fiets ik achter haar naar boven. We zijn nu aan de goede kant van de provinciale weg, maar worden vanwege de aanleg van het nieuwe gemaal (met Europese subsidie) weer teruggestuurd door het volgende tunneltje. Even later steken we over bij het stoplicht. Vanaf dat moment hebben we een lange weg te gaan met wind tegen. Ze grijpt mijn arm, maar dat houdt ze niet lang vol. Ik duw haar in de rug en zo maken we behoorlijk snelheid. Mijn hand past precies om haar schouderblad, alsof het van dezelfde makelij is. ‘Hoe lang is het nog, kunnen we even pauzeren?’ vraagt ze even na de rotonde. We rusten uit in de schaduw van het talud naar Purmerend. ‘We zijn er bijna,’ zeg ik. We fietsen tot aan de stoplichten bij Edam, 6 kilometer, 41 minuten. ‘Nu weet ik het wel. Zullen we teruggaan?’ Ik vind het prima. Zo’n vader ben ik.

We rijden terug met wind mee, 6 kilometer, 15 minuten. We gaan plassen en koffiedrinken bij oma. ‘Ik wil ook een elektrische fiets.’ ‘Nee hoor, deze is net nieuw. Over een paar maanden zit deze afstand helemaal in je benen.’ Ik vergeet een foto te maken. Zet hem later in scène, maar dan is de wind al gaan liggen en de zon opgestaan. Zo’n vader.

Ate Vegter, 24 augustus 2021

Komma,
www.atevegter.wordpress.com/269

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s