2270 Charlie Watts (1941-2021)

Hij drumt als een metronoom, zegt in een ver verleden een collega over Charlie Watts en ik weet onmiddellijk dat hij gelijk heeft, al ben ik niet iemand die dat soort dingen zelf opmerkt. Charlie Watts is de meest op de achtergrond spelende Rolling Stone, letterlijk en figuurlijk. Hij is de tweede Rolling Stone die overlijdt. Brian Jones is de eerste. Feitelijk is dat niet helemaal waar want Brian is in 1969 een paar dagen voor zijn dood door verdrinking in zijn zwembad (weet wat je wenst) door Mick en Keith uit de Stones gezet vanwege zijn drugsgebruik en zijn belabberde spel.

Charlie was het fundament van de Rolling Stones, niet alleen omdat de drums en de bas altijd de basis is waarop de zanger en de sologitarist er een potje van kunnen maken, maar ook omdat hij de meest stabiele persoonlijkheid van de Rolling Stones was. Toen in de jaren zeventig en tachtig iedereen nog vroeg wanneer de Rolling Stones eindelijk een keer zouden stoppen, zei Mick Jagger ooit om van het gezeur af te wezen dat ze door zouden spelen zo lang Charlie het volhield. Dat zou betekenen dat de Stones nu gaan stoppen. Dat kan ook bijna niet anders, ware het niet dat Charlie al even ziek was en niet mee ging op tournee. Maar ze gingen dus wel mooi op tournee zonder Charlie. Dat kan nu eigenlijk niet meer, maar ik ga er gelukkig niet over.

Boven de deur van mijn jongenskamer hangt een klein portretje van Mick Jagger en binnen aan de schuine zolderwand hangen posters van de Rolling Stones, de Kinks en Wilson Picket in zijn knalroze pak. Ik ben dertien of zo. Oom Ate will be touched about this, schrijft een neefje in een reactie. Another chapter closes, zegt mijn broer, maar het boek is nog niet dicht. Op de studio-opname van een van hun bekendste nummers, Sympathy fort he Devil, speelt Charlie helemaal niet mee. Ik die altijd Mick Jagger wilde zijn, heb gelukkig nog steeds mijn eigen Charlie Watts.

Ate Vegter, 25 augustus 2021

Palm Palm Pasen, Ei Koerei:
www.atevegter.wordpress.com/270

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s