2274 De oude stad

Het is een fijne verjaardag. Drie kinderen tegelijk, dat schiet lekker op. Er is een rondleiding door dat eindeloos grote huis en op zolder aangekomen ontvouwt zich een kamer waar menig B&B jaloers op zou zijn. Het uitzicht is al prachtig, maar de kamer zelf is bijna nog mooier en ik weet niet hoe oud. De zware balken, die na het schuren schuchter hun naakte schoonheid tonen, steunen en beschermen al eeuwen het hen toevertrouwde leven en voorlopig zal daar nog geen einde aan komen. Het is een momentopname dat ik hier ben, een foto in de tijd van overgang van oud naar nieuw leven. Niemand weet hoeveel huiswerk hier gemaakt zal worden in de komende jaren en hoeveel vriendjes of vriendinnetjes gezoend, maar iedereen weet dat dat vanaf nu weer in de orde der dingen ligt.

Ik wankel mij langs de oude, steile trappen naar beneden. Op het aanrecht staan de lekkere hapjes, gelukkig nog afgedekt, zodat ik niet in verleiding kom en ik voeg me bij het nog kleine gezelschap in de enorme tuin. Het is fijn om zo weer eens echt de ruimte te hebben en gelukkig geldt ook hier nog de anderhalve meter afstand en ik kan mij zonder risico op een klein bankje neerzetten. Tot mijn grote genoegen krijg ik mijn favoriete alcoholvrije wijn aangeboden, want als je al een tijdje niet meer drinkt dan zingt dat rond in zo’n kleine stad en dat is maar goed ook.

Na een poosje wil ik wel weer weg en ik zwaai naar Lief die nog wat achterblijft en ik loop door het oude centrum naar huis. Weer is er een zaterdagmiddag goed besteed. Ik verwonder mij over de leegte bij de Brugstraat en voel nieuwsgierigheid naar de aard en de snelheid van de nieuw te bouwen woningen. Op de Middendam is alles als vanouds en met een warm hart loop ik langs de nieuwe, nu gesloten EOS boekwinkel op het Zuideinde, waar ik een paar uur geleden zo hartelijk ben ontvangen en een mooi gesprek heb gevoerd met Niko. Ik kan nu met een gerust hart weer wat Netflixen en voetbal kijken.

Ate Vegter, 29 augustus 2021

Johan Cruijff, voetbaltaal:
www.atevegter.wordpress.com/274

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s