2275 O Zondag

Het is een rustige en stille zondag. Sinds God niet meer bestaat is de hele drukte van vroeger van kerkgang en koffiedrinken ingeruild voor rust en vrede en we lezen de krant en kijken op Facebook. Ik lees een berichtje van de grote groene gangmaker en dan is het gedaan met onze rust. Of we klaar zijn voor de unieke ervaring van deze zondag, met het pontje over de Purmer Ee, het Stinkevuil, waar tot 1909 de Stinkevuilse gang ondermolen op uitmaalde, van de Kloosterdijk naar de Lagedijk, met uitzicht op de door de Europese Unie gesubsidieerde bouw van het nieuwe gemaal.

Dat hoef je ons geen twee keer te zeggen en we pakken de fiets en even later staan we op precies datzelfde pontje, met uitzicht op de voorbereidende werkzaamheden van het nieuwe gemaal en we zien de bus er langsrijden en een ambulance en we zijn dan al aan de overkant. We gaan gelijk weer terug, want het gaat om de ervaring. De kapitein ziet het, steekt z’n duim op en lacht en we schuifelen naar de stuurhut en maken een praatje over het water en de wind en de mensen die niet op hun fiets letten en dan zijn we al weer terug.

Ik ga met de kids naar Jumpskillz in Purmerend en als er een hel is dan is Jumpskillz toch een voorportaal, maar het is maar een uurtje en ik kan net een aflevering van Au Service de la France zien op Netflix, een uitstekende serie die ik zeker kan aanbevelen, over de Franse geheime dienst in de jaren zestig, met navenante prachtige beelden van Parijs en een vet vleugje humor.

Aan het eind van de middag gaan we naar Pianostudio De Baat, waar Anton Titsing ons met de piano meeneemt naar het Rusland van Prokofjev, Sjostakovitsj en Tjaikovski. De ontroerende muziek wisselt hij af met persoonlijke verhalen over zijn Russische roots. We sluiten de middag thuis af met een borrel met Vincent en Elsa. Het is een mooie zondag. Lees ook het prachtige gedicht Zondag van Johnnie de Selfkicker, om nog even in de stemming te komen. Fijne maandag.

O zondag.
Met je geuren van braadvlees.
Met je mijmeringen.
Je tukjes. Je wandelingen. Je zitjes.
Je gekamde haar en je schone kleren.
O zondag.

Ate Vegter, 29 augustus 2021

De SM van JC:
www.atevegter.wordpress.com/275

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s