2277 Au service de la France

Wanneer André Merlaux als stagiaire begint bij de Franse geheime dienst heeft hij nog geen idee in welke wonderlijke avonturen hij verzeild zal raken. We maken kennis met een organisatie die bij elkaar gehouden wordt door afspraken, regels, formulieren en stempels. Merlaux is al snel ‘un des garçons’ en leert de fijne kneepjes van het vak kennen als geen ander, zij het niet zonder risico.

Maar dat is nog niet alles. We zien hem en zijn collega’s ook buiten werktijd en soms komen we bij hen thuis. André wordt smoorverliefd, maar op wie eigenlijk en wie zijn haar vader en moeder? De grote, prille liefde loopt als een rode draad door het hele verhaal, wat leidt tot een ruim aanbod aan verwikkelingen en perikelen.

Deze prachtige Netflix-serie in twee seizoenen over de geheime dienst in het Frankrijk van begin jaren zestig neemt ons mee terug naar de tijd van De Gaulle, de onafhankelijkheidsstrijd van Algerije, de Koude Oorlog met Cuba en de Kennedy’s en de schoonheid van Parijs in die jaren met de Citroën ID 19 en de Renault Dauphine als dragers van het tijdsbeeld. Aandoenlijk mooi en liefdevol in beeld gebracht allemaal. Ook de beelden van kantoor en thuis druipen van de nostalgie. Het is alsof je weer helemaal weer terug bent in die jaren, vlak voor de echte jaren zestig. Ik zou er zo willen werken.

Een spannende spionageserie? Ja, dat zeker, maar Au service de la France is nog veel meer. Het is vanaf de eerste scène puntgaaf, snel en met onderhuids gelaagde humor gemaakt. Absurdistisch en intrigerend kun je zeggen. Je bent iedere keer weer nieuwsgierig hoe ze zich er uit redden en steeds word je opnieuw verrast. Een stevige aanrader voor vele avonden kijkplezier. À votre service! Bonne journée!

Ate Vegter, 1 september 2021

De klok verzetten:
www.atevegter.wordpress.com/277

1 Comment

  1. Bedankt voor de tip. Gaan we zeker kijken. Le Bureau des Légendes was ook zo’n geweldige serie over de “CIA” van Frankrijk. Heel levensecht en eigenlijk nog beter dan “Homeland”. Gezien via de Belgische tv en helaas nergens de streamen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s