2280 Zandvoort

Ik mis mijn moeder na haar overlijden nog het meest omdat ik nu mijn nieuwe kleren niet meer aan haar kan laten zien. Vaak als ik in Rotterdam ben zeg ik: ‘Kijk eens ma, wat vind je ervan?’ Het oordeel van mijn moeder is belangrijk. Ik denk dat dat voor veel mannen geldt. Wanneer ik in 1985 uit de kerk stap en haar uitleg waarom, kijkt ze me aan en zegt: ‘Je weet dat het niet zo is.’ Niemand heeft mijn ongelijk ooit zo kernachtig geformuleerd. Zij mist mijn vader ook na zíjn overlijden. Wanneer ik ernaar vraag, zegt ze: ‘Ik moet nu zelf een nieuwe rol wc-papier ophangen. Dat deed hij altijd.’

Ik ga samen met mijn moeder de stad in. We kopen een jurk en schoenen voor haar en een donkerbruine ribfluwelen jas voor mij, bij C&A, tegenover het beursgebouw, waar nu de Koopgoot zit. Het is in de tijd dat er op Zandvoort nog serieus gereden wordt en dat de uitdrukking van de prins geen kwaad weten nog slaat op Prins Bernhard senior, ver voordat hij ten val komt en geen uniform meer mag dragen.

Een paar jaar geleden kom ik zelf voor het eerst op Zandvoort. Ik ben er vaak op het strand geweest, maar nog nooit op het circuit en nu ga ik samen met Peter een dagje kennismaken met ons nieuwe idool Max Verstappen. Het is prachtig en ik smul van de donuts die hij voor ons draait. Het zinderende geluid voel ik tot in mijn botten en dat is precies waarom het gaat. Je lijfelijke aanwezigheid overtreft alle beelden die je op tv ziet. Ik weet niet of dat waar is, maar goed.

Vorig jaar, wanneer Max in mei de Grand Prix in Nederland zal rijden en wij in hetzelfde weekend naar Londen gaan en wanneer dat allemaal niet doorgaat, maakt de NOS als troost een Andere Tijden Sport over het circuit van Zandvoort. Ik kijk er met verwondering naar. De agenten hebben nog gewone uniformen met een platte pet en iedereen rijdt nog in een Kever of een Eend. Kijk, daar komen mijn ouders, in hun Renault Dauphine. Mijn vader zwaait en mijn moeder let op het drukke verkeer. Achterin zit ik met mijn ribfluwelen jas. Het is een uitje voor iedereen. Ik ben benieuwd of we straks prins junior nog zien met zijn bril en zijn huizen. Van de prins geen kwaad weten, dat is er nu niet meer bij.

Ate Vegter, 3 september 2021

Griet op de Beeck:
www.atevegter.wordpress.com/280

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s