2281 Subsidie

Het is in deze tijd van voetafdrukken belangrijk dat je steeds duurzamer gaat leven. Duurzamer is iets heel anders dan langer. Voor langer of korter moet je bij de dokter wezen, maar duurzamer daar kan de gemeente je bij helpen. De gemeente Waterland geeft subsidie voor verschillende activiteiten die je huis duurzamer maken, zodat je minder energie verbruikt. Eigenlijk moeten we helemaal van het gas af, maar dat is weer een ander verhaal. Je huis wordt duurzamer door de zolder te isoleren, spouwmuurisolatie, zonnepanelen en dubbele ramen. Als ik het goed begrepen heb krijg je subsidie wanneer je twee van die zaken regelt binnen een jaar.

Een paar jaar geleden hebben we onze spouwmuren laten vullen, dus dat valt nu buiten de regeling. Begin dit jaar willen we zonnepanelen op het dak, maar omdat we in oud Monnickendam in een beschermd stadsgezicht wonen, mogen ze niet op ons eigen dak, want dat is lelijk. In de nieuwbouw mag het wel, daar is lelijk niet erg. Wel kunnen we meedoen met Zon op Waterland en we kopen een paar panelen op de gemeentewerf, dat telt ook. Nu nog de zolder.

Deze week zal het gebeuren. We moeten de hele zolder leeghalen, waar alles staat wat we nooit gebruiken maar ook niet weg willen doen, dat is bij ons bijna alles, maar het lukt en woensdag staan dan twee vriendelijke, Poolse jongens voor de deur, die de hele boel in een uurtje volspuiten. Wanneer het klaar is lijkt de zolder op een angstaanjagende verlaten discotheek uit de jaren zestig. Ik hoef alleen nog maar de visnetten op te hangen, maar goed, je doet het niet voor het mooi. Nu komt het ingewikkelde deel, de subsidie aanvragen. Ik snap er geen donder van. De zolderman heeft aangeboden mij te helpen, wat wel bewijst dat het echt moeilijk is, anders biedt hij dat niet aan. We zullen er maar het beste maar van hopen. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor we de investering er uit hebben. Waarschijnlijk ben ik het hele verhaal dan al lang vergeten.

Ate Vegter, 4 september 2021

Op de fiets:
www.atevegter.wordpress.com/281

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s