2286 Open Monumentendag

Aanstaande zaterdag en zondag is het Open Monumentendag, ooit in het leven geroepen om het volk wat meer gratis passie voor cultuur bij te brengen. Het is een loffelijk streven want zeker de dode cultuur moet het hebben van een bezoekje van de levenden. Je hebt naast de monumentendag ook de landelijke fietsdag, de molendag en de korendag. Dat begint nu allemaal weer een beetje op te krabbelen, al is de landelijke fietsdag vervangen door meimaand fietsmaand, wat samenvalt met meimaand filmmaand, hoewel je op de fiets nauwelijks film kunt kijken, maar goed.

Alles is wel zo’n beetje open dit weekend en dan is het in Monnickendam leuk om een keer de toren van Grote Kerk te beklimmen. Dat kan alleen op zaterdag en ik zou dan kiezen voor een beklimming rond elf uur want op dat tijdstip begint onze net niet wegbezuinigde beiaardier met het bespelen van het carillon van de Speeltoren en zo sla je twee vliegen in één klap. Verder kun je op zaterdag ook terecht in het oude stadhuis op het Noordeinde en de Lutherse Kerk aan het Zuideinde. Misschien ben je ooit wel getrouwd op één van die locaties.

Je kunt ook naar de Koperen Vis, wat vroeger een synagoge was. Er is daar dan vast wel een rondleiding, denk ik. De katholieke kerk is ook open maar zijn katholieke kerken dat niet altijd? Ik heb er heel wat gezien in mijn vakanties en heb dat altijd bijzonder gevonden. De sluiswoning aan het Zuideinde 2 is ook te bezichtigen.

Kom je van buiten Monnickendam, zet je fiets of auto dan aan de rand van de oude stad en loop naar de Speeltoren, dan heb je gelijk een mooie wandeling te pakken en kun je naar het Waterlandsmuseum de Speeltoren, met de prachtige expositie MILK van Philine van der Vegte met een schilderij in olieverf op doek van twee bij zeven meter met levensgroot en levensecht geschilderde koeien. Daarna kun je wel een drankje gebruiken en wat eten rond de Haven want ook de horeca is blij iedereen weer te zien.

Ate Vegter, 9 september 2021

Ja of nee?
www.atevegter.wordpress.com/286

5 Comments

  1. Dit is leesvoer voor ‘Monnickendam’s Memo’ wat overal te kijk ligt voor toeristen.
    Wekelijks iets nieuws, voor de vakantie – tijd en – hangers.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s