2299 Sobere Prinsjesdag

Wanneer ik in 1976 in militaire dienst zit bij de Garde Grenadiers in Arnhem, lopen wij op Prinsjesdag mee in de stoet naar de Ridderzaal. Ikzelf niet, want ik ben door een genadig toeval administrateur geworden. Ik heb de jongens al weken zien oefenen, eerst in gevechtstenue met alleen een kolbak op hun hoofd, maar later ook met het galauniform der grenadiers. De foerier en ik trekken het voor de gein ook een keer aan, maar we zijn te weinig getraind om mee te lopen.

Het is een mooie dag, met de koningin en prins in de gouden koets, van ons slavernijverleden heeft nog niemand gehoord, met een echt kabinet en een serieuze troonrede, dat kan je aan Juliana wel overlaten. Alleen de prins heeft roet in het eten gegooid met zijn Lockheedaffaire en hij mag nu voor het eerst niet meer in uniform naast haar zitten. Zij is er nog bijna om afgetreden, terwijl iedereen weet dat ze een hekel heeft aan al dat militair vertoon en dat ze het stiekem wel prettig vindt om naast een gewone man te zitten. Misschien is zo’n straf ook wel iets voor de jonge Bernhard. Dat hij geen bril meer mag dragen als hij zo door blijft gaan met die huizen.

De tijden zijn veranderd. Geen rijtoer, weinig hoedjes en geen gouden koets. Er is corona en er is een tentoonstelling, maar ik denk niet dat hij ooit nog terugkomt. Dat kan de koning zich niet veroorloven. Ze rijden ook niet meer in een Volvo maar in de Audi AA-86, dat is wel jammer, en ook zo onnodig. De verlengde Volvo S90 is toch een wagen met meer koninklijke allure. De troonrede is lang, meer om ieders zorgen te delen dan om echt beleid uit te stippelen. Dat mag ook niet met een demissionair kabinet en met verkiezingen voor de deur. Je denkt toch niet dat ze er nog uit gaan komen? Gelukkig draait de economie dankzij alle coronasteun als een tierelier. De tijden zijn veranderd, maar de mensen zijn hetzelfde gebleven.

Ate Vegter, 22 september 2021

Boeken heb je genoeg:
www.atevegter.wordpress.com/299

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s