2305 Op alfabet

Ik heb de boekenkast opgeruimd. Dat is nogal een operatie, want iedereen die leest heeft te veel boeken. Zo gaat het nu eenmaal. Bij mij stonden de boeken behalve in, voor en naast de kast ook op mijn bureau, in de vensterbank en op kleine tafeltjes. Als je het probleem een beetje uitsmeert lijkt het minder erg. Ik zou niet graag alle ongelezen boeken op een stapel zien. Vroeger zette ik boeken zolang ik ze nog niet gelezen had op een aparte plank. Ze mochten pas na lezing verder, maar er bleek geen houden aan. Toen het meer dan een plank werd heb ik het opgegeven.

Ik heb nu alle boeken op alfabet gezet, inclusief non-fictie. Dat is nieuw. En ik heb de boeken van Maarten ’t Hart, Jan Wolkers, de Geheime Dagboeken van Hans Warren, Het Bureau van Voskuil en De Tandeloze Tijd van AFTH op zolder gezet. Dat scheelt vier dozen. Ongeveer twintig boeken zijn naar de buitenbieb verhuisd, het station op weg naar de wereld. Nu past alles keurig.

Het oudste gedateerde boek is Thijs en Thor van W.G. van de Hulst. Gekregen op het kerstfeest van de kerk, 26 december 1962, samen met een sinaasappel. Het was in de Smidse aan de Straatweg in Rotterdam, waar wij toen naar de kerk gingen en historische toneelstukken speelden, geschreven door en onder leiding van Tante Nel.

De Ongelofelijke Avonturen van Bram Vingerling is nog ouder. Voorin staat een doorgestreepte stempel van Wob Vegter, onder de titel staat Van Bram Vegter en in het hoekje staat A. Vegter. Zo gingen onze boeken van oog tot oog. Een stickertje van Nawijn Apeldoorn vertelt dat dit boek uit onze vroegste jeugd komt. In 1961 verhuisden wij van Apeldoorn naar Rotterdam.

Ik kom ook mijn moeder tegen, in een kleurige jurk, met een tasje, helemaal zichzelf, duidelijk aan het woord. Ze heeft een enorme opzetzonnebril over haar  bril geschoven. Lady Mama, mater noster. Ik kan niet goed zien waar de foto genomen is, misschien bij Plaswijck in Rotterdam, waar we soms haar verjaardag vierden, maar de jurk is te zomers, of in de hal van een kerk. Het is fijn om haar weer te zien. Geniet van het leven!

Ate Vegter, 28 september 2021

Zou jij je boekenkast niet eens opruimen?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s