2306 Songs in the Key of Life

Het is vandaag precies 45 jaar geleden dat Songs in the Key of Life van Stevie Wonder uitkomt. Ik zit in militaire dienst, bij het 11e Pantserinfanterie Bataljon Garde Grenadiers in de Saxen Weimar Kazerne te Arnhem. Het is een warme dag in de heetste zomer van de vorige eeuw. Ik loop regelmatig over het kazerneterrein naar de winkel van de Welzijnszorg om te kijken of hij er al is. Ik koop hem ongehoord.

Het is mijn eerste plaat van Stevie Wonder, een dubbelalbum dat zijn weerga niet kent en ik koop vanaf dat moment al zijn elpees: Innervisions, Fulfillingness’ First Finale, Talking Book, Hotter than July, Musiquarium, Music of my Mind, wie kent ze niet. Hele volksstammen kennen deze prachtige muziek niet, vrees ik. Zijn allermooiste en meest geheimzinnige album kennen ook maar weinig mensen: Journey Through The Secret Life of Plants, wonderschone geheimen worden je via de muziek op dat album geopenbaard.

Gelukkig kennen de meeste mensen wel Songs in the Key of Life. Het is een elpee die de sleutel van mijn collectie zal worden en waarmee wonderen gebeuren. Plotseling heb ik een paar jaar later twee exemplaren en nu zijn ze allebei weg. Ik heb nog één losse plaat over met daarop vreemd genoeg Side 1 en Side 4. Op de andere plaat staan ongetwijfeld kant 2 en 3 met het lieflijke Isn’t She Lovely, wat iedereen draait na de geboorte van een dochter of een nieuwe liefde.

Het is niet te geloven dat het al 45 jaar geleden is. Ik ben 23 en loop de hele dag in uniform. Ik voel me als een vis in het water, als leidinggevende op een eenvoudige compagniesadministratie in zo’n grote organisatie als de Koninklijke Landmacht, een gevoel wat ik pas veel later weer terugkrijg, wanneer ik teammanager word bij de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam. Het is geluk wat ik voel. De tijden zijn voorbij maar de muziek is gebleven. Fijne dag!

Ate Vegter, 29 september 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s