2307 De boekenmarkt Monnickendam

Iedereen die boeken leest kent het probleem. Er zijn te veel boeken die je nog niet gelezen hebt. Globaal kun je boeken indelen in drie categorieën: boeken die je nog niet gelezen hebt, boeken die je aan het lezen bent en boeken die je uit hebt. Het ergste zijn boeken die je wel in huis hebt, maar nog niet gelezen. Vaak staan ze op een schuldstapeltje in de vensterbank of verscholen naast je stoel of in de boekenkast voor de andere boeken die je wel gelezen hebt en die keurig op alfabet staan.

Toenmalig prins Willem-Alexander leidde eens een journalist rond in zijn immense, geërfde bibliotheek en hij zei er bijna terloops bij dat hij echt niet alles gelezen had. Dat troostte mij enorm, dat hij daar helemaal niet mee zat. Ik vind het een hele worsteling al die ongelezen boeken. Bij mensen heb ik dat helemaal niet. Ook daar heb je mensen die je kent, mensen waarmee je bent en mensen die je nog niet kent. Het zit mij totaal niet op de schouders dat er ontelbaar veel mensen zijn die ik niet ken, maar bij ongelezen boeken heb ik dat dus wel, mits ze in de buurt zijn.

De troost van de boekenmarkt, afgelopen zaterdag en zondag in de Grote Kerk van Monnickendam, is dat er ook bij boeken geen beginnen aan is. Er zijn zelfs schrijvers waarvan je niet eens alle boeken kunt lezen, zonder je gezin ernstig te verwaarlozen. En dan zijn er nog heel veel schrijvers die je gewoon niet kent. Gelukkig heb ik geen specifieke belangstelling voor thrillers, anders was het probleem helemaal niet te overzien.

Het beste is toch om te zijn met het boek dat je leest, met de mensen waarmee je bent en met de dag van vandaag zonder al te veel overhoop te halen uit het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. Elke dag heeft er genoeg aan gelezen te worden als hij aan de beurt is. En dat geldt ook voor boeken en mensen.

Ate Vegter, 30 september 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s