2313 Transformaties

Ik weet niet of je iets gezien hebt van 70 jaar Televisie in Nederland, maar je hoefde afgelopen weekend de tv maar aan te zetten of je keek naar de Traan van Máxima, Open het Dorp van Mies of de toch echt niet in scène gezette Maanlanding van Henk Terlingen. Het waren mooie hoogtepunten die ons leven omspannen.

Eerlijk gezegd hou ik wel van dat soort sentiment. Herinneringen in zwart-witbeelden die toch al op je netvlies gebrand zijn, zijn altijd aardig om nog een keer te zien. Wist je dat kleuren-tv er eerder was dan de zwart-wittelevisie? Ik zal dat uitleggen. Eerst was er alleen televisie. Pas toen de ktv op de markt kwam noemde men de gewone tv een zwart-wittelevisie, maar dat terzijde.

Goed. Ik moest bij al die terugblikprogramma’s steeds denken aan Rudy Kousbroek, een van de meest briljante denkers en schrijvers die de Nederlandse literatuur kent. Hij schreef romans en verhalen, de onnavolgbare Aaibaarheidsfactor (over de poes), maar ook heel veel stukjes, die hij Anathema’s noemde. Ik bedoel maar. Eén van die Anathema’s gaat over transformaties. Hij neemt dan een bekend verhaal en verandert de woorden door een woord verderop in het woordenboek, dus één woord verder of tien woorden verder etc. Hoe groter de woordsprong, des te afwijkender de nieuwe tekst. Laten we beginnen met de Bijbel in de Statenvertaling: In den beginne schiep God den hemel en de aarde. De aarde nu was woest en ledig, en duisternis was op den afgrond; en de Geest Gods zweefde op de wateren. En God zeide: Daar zij licht! en daar werd licht.

Dat wordt bij +1: In de beginletter schiep godbetere de hemelbestormer en het aardedonker. Het aardedonker nu was woestaard en ledigaard, en duit was op de afgrijselijk; en de geestdodend van godbetere zweefde op de wateraanvoeren. En godbetere zeide: Er zij lichtbak! En daar werd lichtbak. Mooi hè?!

En bij +10 krijg je: In beginsel schiep godgeleerdheid het hemelvuur en het aardgas. Het aardgas nu was wolachtig en leefbaar, en Duitsland was op de afhandeling; en de geestelijkheid van godgeleerdheid zweefde op de waterballasten. En godgeleerdheid zei: Daar zij lichterlaaie! en daar werd lichterlaaie.

Zo kun je nog wel even doorgaan en je kunt het ook met andere teksten doen, mits de oorspronkelijke tekst vertrouwd is, anders is het niet grappig. Nu terug naar 70 jaar televisie. Wat hebben die transformaties daar mee te maken? Welnu, ik stel mij een programma voor van herinneringen aan vervlogen jaren, waar bij de hoogtepunten uitgekozen worden en vervolgens zenden we uit wat een dag (+1) of een week later (+7) gebeurde. Dan krijg je een zeker zo interessant overzicht van het gewone leven in al die jaren. Ik vrees dat helemaal niemand dit idee ooit zal uitvoeren. Het is helaas te briljant voor de gewone netmanagers die de macht in handen hebben, maar wij kunnen er hier en nu toch wel samen van genieten. Fijne dag!

Ate Vegter, 6 oktober 2021

wil je een gedicht lezen?:

www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

3 Comments

    1. Rudy Kousbroek heeft een geweldig oeuvre geschreven. Ga hem naar eens lezen. Je zult versteld staan. Maar misschien is het niet aan iedereen besteed. No sweat. 😀

      Like

  1. De aaibaarheidsfactor is een lief boek om te beginnen en dan weet je ook hoe een poes werkt. Wil je iets pittigers dan is Het Oostindisch Kampsyndroom een aanrader. Veel plezier.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s