2319 Sterfdag

Er is in het leven geen man geweest waarvan ik meer gehouden heb dan van mijn vader. Een enkele komt wel in de buurt, maar de liefde, de vanzelfsprekendheid en de intimiteit die ik van jongs af aan bij mijn vader ervaar blijft door mannen ongeëvenaard en het stopt niet op de dag hij op een vroege zaterdagmorgen in ziekenhuis Eudokia overlijdt, vandaag precies 36 jaar geleden.

Ik heb talloze herinneringen aan hem, goede en slechte, hele goede en hele slechte en dan nog heel veel beelden van alledag, gewoon omdat zijn leven zo dicht tegen het mijne aanligt. Ik groei op in zijn tweede helft zal ik maar zeggen. Hij is 36 wanneer ik geboren word en ik ben 32 wanneer hij overlijdt. Dominee de Jong schrijft op een kaartje dat ik nog wel erg jong ben om mijn vader te verliezen en dat ontroert mij nu nog, al kan ik niet uitleggen waarom. Ik had hem nog graag wat langer bij ons gehouden maar aan de andere kant moet ik zeggen dat hij nooit verdwenen is. Hij zit nog altijd in mijn hoofd, in vele beelden, maar meer nog als een stem, vlakbij mijn geweten: Sakkerloot, ik zou het niet doen, Binkie.

Ik zit op de bank in de voorkamer, thee en een boterham in mijn handen. Hij staat voor het raam, te wachten op collega Chris van Leeuwen die hem komt ophalen met de Hanomag. We praten wat. Ik herinner mij een zin: Ja jongen, je moet het altijd alleen doen.

Ik kom laat thuis na een avondje stappen. Op zijn kamer brandt nog licht. Ik ga even bij hem zitten. Hij ligt in bed met een boek. Op het nachtkastje een bordje: roggebrood met oude kaas. We nemen de avond door. Als er echt iets gebeurd is, is zijn reactie ja jongen, zo gaan die dingen. Berustend, troostend, nooit lijdzaam en vaak met een kwinkslag: Er zijn nog meer meisjes en ze hebben allemaal wat, daar kom je nog wel achter.

Een van de mooiste herinneringen is wanneer hij op zijn praatstoel zit te midden van onze vrienden. De beelden spreken voor zich. Mijn zus en ik staan er ook op.

Ate D. Vegter, 12 oktober 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s