2322 Familiebezoek

Ik kan me die verjaardagen nog goed herinneren. Iedereen zit in een ruime kring in de voorkamer en er is gebak en koffie en later misschien sherry en vermouth, al heb ik daar geen beelden van. Wel staan er sigaren en sigaretten op tafel in wijnglazen, zoals het in een gastvrij gezin hoort, en zoals wij het thuis ook altijd doen, al is het een dure hobby. De kinderen krijgen ranja. Van cola en fanta heeft nog niemand ooit gehoord.

Mijn jarige tante reddert in de keuken met een paar van haar dochters. De neven zitten in hun pakken in de kring. Ze zijn ouder dan mijn broers en zussen en ook meer gelijk en geordend, misschien hebben ze wel een winkel. Bij ons thuis gaat alles veel rommeliger. Vreemd genoeg kan ik me niets herinneren van mijn vader of moeder op die verjaardagen in Marum, of van mijn broers of zusjes. Zij moeten er ook geweest zijn, want ik ga er niet in mijn eentje heen, maar het geheugen heeft geen belangstelling voor het gewone.

Mijn oom, waarnaar ik vernoemd ben, is er niet. Hij is geen binnenman en rommelt in zijn bloementuin, die als een krans van aandacht rond het huis ligt. Nu allemaal verdwenen. Hij is geen prater, dat komt meer van mijn vaders kant, maar speelt wel prachtig orgel in de gereformeerde kerk, iets verderop. Soms mag ik met hem mee.

Als het tijd is gaan we terug naar huis, naar Apeldoorn denk ik. We wonen dan nog niet in Rotterdam, waar later ook de sigaretten op tafel staan en het bier in de ijskast, maar alleen op verjaardagen. Normaal is er alleen maar wijn. De rest moet allemaal nog komen, net als de helmplicht en de autogordel.

Ate Vegter, 15 oktober 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s