2331 Zutphen

Wie Zutphen zegt, zegt Zutphen. Het is een mooie stad. Tussen Dieren en Deventer, met de IJssel en zo, waar je dan gemakkelijk kan parkeren tegen een ijselijk normaal tarief. Alles is hier normaal. Het is geen grote stad als Amsterdam of een kleine stad als Monnickendam. Het is een gewone stad in het oosten van het land. Je hebt een mooi loopje van de IJssel naar de kerk, met z’n toren en z’n pleintje. Die toren, die je al op tijd op de foto moet zetten anders ben je te laat en dan moet je maar omhoog kijken. Daarvoor is hij ook gebouwd: Hoog, Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de blauwe lucht, zoals elke kerk gebouwd is om omhoog te kijken en hoop te geven.

En dan heb je nog een andere kerk, dat is de Walburgis kerk, met een verhaal en een entreeprijs en een bibliotheek, met boeken die daar al sinds de Middeleeuwen aan de ketting liggen. Dat is nog eens wat anders dan een boete. We lopen door de stad overal langs en af en toe naar binnen bij de Hema en de H&M en Van Haren en VRK, dat is iets met koffiedrinken en ze hebben er cheesecake, waar ik soms zo naar kan verlangen en ook eenvoudige broodplankjes en dan gaan we al weer verder. Veel gebouwen hebben hier namen, zoals De Drie Zwitsers en de Olifant en IJsselstroom en nog veel mooiere namen, maar dan moet je zelf maar gaan kijken. Ook heb je natuurlijk het Stadskantoor, het Bolwerck en het Wijnhuis, want ook Zutphenaren hebben problemen die opgelost of verdronken moeten worden, net als iedereen. Het is eigenlijke een grote, geliefde afdeling van monumentenzorg, maar je kan er ook gewoon wonen, werken en wandelen, dat moet ik wel zeggen.

Het hotel valt na al dat moois een beetje tegen, omdat het zo van deze tijd is, met alle voorzieningen en een zwembad en een sauna en een overheerlijke wildschotel, maar het is ook wel fijn om weer terug in je eigen tijd te zijn, in dat mooie Zutphen.

Ate Vegter, 24 oktober 2021

Advertentie

3 Comments

  1. Wij waren begin september een weekje met vakantie in Epse, vlak onder Deventer. Pracht natuur, heerlijk rustig, museum More om de hoek. Deventer is ook zo’n mooie stad en toch relatief rustig. De mensen zijn ook anders, rustiger, misschien zelfs vriendelijker.
    En Zutphen is inderdaad een prachtig mooi stadje.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s