2336 Nieuwe stoelen

Het zit er al een tijdje aan te komen. Ikea-stoelen met een lichtgrijze bekleding is voor een jong gezin misschien niet de verstandigste keuze, maar jaren geleden was het wel een mooie vooruitgang. Daarvoor hadden we een samenraapseltje van van alles en nog wat. De nieuwe grijze stoelen van toen zijn nu aan vervanging toe. Ze zien er niet meer uit. Het model van de nieuwe stoel staat vanaf het begin vast. Lief heeft haar zinnen gezet op de schoolstoel van Friso Kramer, de passerstoel wordt hij ook wel genoemd, vanwege de passerpootjes, of de Rietveld-stoel, de originele Marko-stoel, de vintage-stoel, de ergonomische kantinestoel, de retro industriële kerkstoel. Succes heeft vele vaders.

We maken er een uitgebreide zoektocht van. We kijken in Amsterdam-Noord en op Marktplaats, waar ze heel veel worden aangeboden, maar dan net geen zes, of te oud en te beschadigd, wat ze dan enige gebruikssporen noemen, maar voor je het weet zit je met oude troep, waar je juist van af wil. In Zaandam zit vlak bij Loods 5 de Machinekamer. Het ligt een beetje verscholen, maar is juist daardoor groter dan ik dacht. Hier noemen ze de stoel die wij zoeken de Galvanitas Compass S16. Waarom niet? Ze hebben hem in vele varianten en kleuren, gestoffeerd, met armleuning, stapelbaar etc. Zelf van het gewone model hebben ze acht standaarduitvoeringen en talloos vele specials. Er is geen ontkomen aan, we moeten een keuze maken. En hoe vast ons besluit ook staat bij het binnentreden van de zaak, we gaan toch twijfelen bij zoveel mogelijkheden. De eerste keer gaan we dan ook onverrichter zake naar huis.

We beslissen in de loop van de volgende dagen dat we bij ons eerste voorkeur blijven en dan hoeven we ze alleen nog maar op te halen. Dat hebben we gisteren gedaan. Ik beding een leuke korting, we betalen en rijden naar het magazijn, wat nog een mooi ritje langs het Noordzeekanaal is. Het past net, zoals alles altijd net past in een Volvo XC70. Daar heb je hem voor, anders kun je net zo goed klein en hybride gaan rijden. We vinden het mooi en het zit Spartaans, maar dat went wel. Hoop ik.

Ate Vegter, 20 oktober 2021

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s