2337 DekaMarkt

Na de spectaculaire opening van Albert Heijn een paar weken geleden is het nu tijd voor de eenvoudige start van de DekaMarkt. Het prijsverschil zit overal. Dirk Kat opent in 1941 zijn eerste kruidenierswinkel en 1949 de eerste zelfbediening van Nederland, de Kijkgrijp. Pas in 1969 komt de naam die nu zo trots op de gevel prijkt aan de Graaf Willemlaan in Monnickendam, DekaMarkt.

Ik pak een wagentje en loop naar binnen. Het is aangekondigd als een cosmetische make-over en inderdaad, je ziet er bijna niets van. Het is rustiger en ruimer en de pasta staat niet meer naast de rijst maar naast de pastasauzen, waar ik hem na uren zoeken en een vraag aan een medewerker vind. ‘Dat vinden we een meer logische plek,’ legt de medewerker vriendelijk uit, niet om het in te wrijven, maar toch. Wat ik het meeste mis is alles van Gwoon, de koffie, de tissues etc. Daar moet ik wel even aan wennen. 1 de Beste is het nieuwe huismerk, niet uit te spreken als de eerste de beste. Tot mijn aangename verrassing lijkt het assortiment wel wat ruimer dan dat van de Deen, meer  soorten roomboter en veel meer smaken Ben en Jerry’s. Gelukkig hebben ze ook mijn favoriete Russisch ei-salade nog en ik hoop maar dat ze het kattenvoer van Purina One nog verkopen, want Tommy weigert halsstarrig alle andere brokjes.

Bij de kassa wachten mij nog twee verrassingen. De tijdschriften zijn verdwenen. Er staat nu een ruim assortiment bier, wat voor iemand die niet drinkt en graag leest jammer is. En dan volgt nog de grootste teleurstelling. Ik heb thuis de app geïnstalleerd en in de winkel alles gescand met mijn telefoon, vrolijk meedeinend met de moderne tijd. De kassière weet er geen raad mee. Er ís helemaal geen scankassa. Ik zal toch alles op de band moeten leggen. Nou ja, zo erg is dat niet. Eigenlijk ben ik wel gerustgesteld dat dat tenminste nog een beetje gewoon is gebleven. Net als het vriendelijke personeel.

Ate Vegter, 30 oktober 2021

het laatste van de laatste keer:
www.atevegter.wordpress.com/337

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s