2338 Wat niet in Monnickendam?

Het is zaterdagmorgen in Monnickendam, niet eens zo vroeg meer. De tijd vliegt, en ook nog de verkeerde kant op. Wanneer je dit leest is het al weer zondag. Ik bedoel maar. Maar hier en nu is het nog zaterdag. De eerste dag na de laatste mooie zomerdag die dit jaar midden in de herfst valt. Het was mij nog niet zo opgevallen, maar de bladeren vallen dit jaar later van de bomen omdat september en oktober extreem droog en zonnig geweest zijn. Bij mooi weer ga je niet op de grond liggen, dat snapt een blad.

Ik merkte het vorig weekend al een beetje, maar ik wist toen nog niet wat het was. We waren in Dieren en Doesburg en daar is het rond deze tijd altijd hartstikke mooi met goudomrande weggetjes en nu – misschien dat ik het in mijn hoofd allemaal mooier maak, zoals met alles – waren het gewone wegen met bomen. Ik kon de pijn van de schoonheid niet voelen. Fijn om te weten waar het officieel door komt. En nu regent het. We zitten in een depressie. Een gebied met lage luchtdruk. Ik vraag me af dokter, of depressiviteit ook kan ontstaan door lage luchtdruk, net als een zonnig karakter door mooi weer. Daar moet toch een relatie tussen bestaan, die wetenschappelijk aantoonbaar is of zijn dat allemaal bakerpraatjes van de vroedvrouw? Het voelt zo logisch, maar daar heb je niks aan.

Wat gaat er dit weekend allemaal niet door? We gaan niet naar Artis, de meiden wegbrengen naar tekenles en onderwijl lekker eten bij de Plantage, want de andere moeder. We gaan niet naar de Halloween optocht want die is afgelast. Hervormingsdag gaat wel door: Een vaste burcht is onze God. Hoe vaak heb ik dat niet gezongen? We gaan niet naar de intocht van Sinterklaas, want die is pas over veertien dagen, maar ik denk dat ook die niet doorgaat. Wij gaan er in ieder geval niet heen. Het zal de eerste keer zijn. Ik ga denk ik toch. En wat ook doorgaat is de wintertijd. Elke herfst hetzelfde gelazer, maar ik zou het niet willen missen. Ik vind het in voorjaar en najaar altijd heerlijk om even een paar dagen uit mijn ritme te zijn en daarna is alles weer gewoon. Ook lekker. Fijne dag!

Ate Vegter, 30 oktober 2021

negatief:

www.atevegter.wordpress.com/338

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s