2339 Jan Wolkers

Het begint met Peter van Zonneveld, die bevriend iswas met al die grote namen die hier zo rustig in de boekenkast staan. Adriaan van Dis, waar hij lekker mee gaat eten als twee keurige oude heren, Boudewijn Büch die hij al van jongs af aan kent en Jan Wolkers, waar hij vroeger met zijn vriendin op Texel ging logeren en dat Jan dan zo lekker overdadig kon koken en altijd maar kletsen over het leven en de dood en de beestjes in de tuin.

Door Peter van Zonneveld ben ik Van Dis ook weer gaan lezen en heb ik destijds ook de biografie van Boudewijn Büch van Eva Rovers gekocht. Daardoor ben ik alles gaan lezen van Büch, waardoor ik er achter kwam dat hij veel beter heeft geleefd dan dat hij schrijft, terwijl dat bij Van Dis mooi gelijk op gaat. Ik hou steeds meer van biografieën omdat ze vertellen over het gewone leven van bijzondere mensen of andersom. Niets mooiers dan een dag waarop niets gebeurt, maar waar je op de een of andere manier toch kennis van neemt.

Zo ook in een van de laatste bijdragen van Peter, waarin hij vertelt over zijn vriendschap met Jan, over de naakte Karina op de Rai en de relatie tussen Jac. P. Thijsse, Jan Wolkers en Texel en tussen neus en lippen door een dvd aanbeveelt, Een oceaan van hoop, met gesprekken met Jan Wolkers over de oorlog door Peter van Ingen, die hem ook in Zomergasten interviewde. Ik snel naar bol.com om het kreng te bestellen en ben volledig in de veronderstelling dat het een cd is, een podcast voor de brief of zoiets en ik zie mijzelf al uren in de auto zitten, nutteloze ritjes makend, om maar naar al die verhalen te kunnen luisteren, maar bij het uitpakken blijkt het een dvd te zijn en nu zit ik gezellig met Jan in Huize Pomona te luisteren naar die stem, hoog als van een vogel, waarbij elke andere zin wordt afgesloten met ‘hè?!’ Een eindeloos genoegen op een dag waarop verder niets gebeurt. Fijne dag!

Ate Vegter, 1 november 2021

Brieven aan Olga:
www.atevegter.wordpress.com/402

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s