2356 Golden Earring

Ik schrijf niet vaak over muziek, maar ik luister er wel graag naar. Op 16 november 2019 valt er een sluier over de Nederlandse popmuziek, al kan niemand dat op dat moment bevroeden. Pas in februari van dit jaar blijkt dat Golden Earring, zonder concurrentie de grootste rockband van Nederland, op die datum voor het laatst heeft opgetreden. Dan wordt bekend gemaakt dat George Kooijmans ALS heeft en dat de band per direct stopt. Het land is in mineur. De Speeltoren speelt Radar Love als eerbetoon. Op dat laatste concert in Ahoy spelen ze met overgave alle grote hits. Ik was er helaas niet bij, maar ik heb het onlangs gezien toen in Het uur van de wolf een grote reportage over de geschiedenis van Golden Earring werd uitgezonden.

Onze jonge lezertjes kan het misschien niet zoveel schelen wat er voor hiphop en triphop allemaal gebeurde, maar voor een oudere gast als ik was het een warm bad. Heerlijk om al die oude knarren weer te zien als Frans Krassenburg, Jaap Eggermont, Eelco Gelling, Sieb Warner en Robert Jan Stips, en vooral ook het verhaal van Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, te horen. Hij stond aan de wieg van menig Nederlands bandje en wist ook precies wat The Golden Earrings, zoals ze toen nog heetten, moesten doen: Beuken! Boem! Gewoon knallen met z’n vieren en geen rare uitstapjes met keyboards en zo.

Ik vond het prachtig om juist die hele oude beelden te zien rond de eerste elpees, die ik hier allemaal in de kast heb staan, maar toen was er ook nog veel gedoe en er waren veel wisselingen in de bezetting. Pas met de komst van Caesar Zuiderwijk kwam er stabiliteit en rust in de band. En humor. Er werd steeds heen en weer gevlochten met dat roemruchte concert in Ahoy. Eerst de oude versie van een grote hit en dan hoe ze het die laatste avond speelden. Hoe ze van het podium gingen, zoenend, ginnegappend en dollend, niet wetend dat het voor de allerlaatste keer was. Ontroerend. Mooi. Voorbij.

Ate Vegter, 18 november 2021

wie is Golden Earring:
www.atevegter.wordpress.com/193

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s