2357 Prevafit Volendam

Het is alweer een tijdje geleden dat ik reageer op een online advertentie: speciale training voor zestigplussers met overgewicht. Ik val dubbel en dwars in de doelgroep en vink alle hokjes aan en ga verder, alles vergetend behalve dat het in Volendam is. Woensdagavond gaat de telefoon, een onbekend nummer, het is Prevafit, de sportschool in Volendam. Ik maak een afspraak donderdag om half tien. Ze zitten in het Dijklander ziekenhuis, waar ik ook naar acupunctuur ga.

Pé is hier donderdagmorgen al vroeg koffiedrinken en zodra de dames in de gaten krijgen dat ik naar Volendam ga willen ze mee naar de kringloopwinkel. Ik zet ze daar af en ben zodoende iets te laat. Het is op de tweede verdieping en op het moment dat ik de sportschool binnenloop gaat mijn telefoon. Ik pak hem en zie op hetzelfde moment de beller staan. Ik hou mijn telefoon omhoog en we lopen naar elkaar toe. Het is Yannick Lefèbre, onthou die naam.

We gaat zitten in een klein kamertje wat hij zelf mooi zacht groen geverfd heeft, hij is de eigenaar van de halve bovenverdieping. Hij vertelt dat het hier niet om sport gaat maar om bewegen en fitheid, het valt mij op dat hij geen fitness zegt. Sport gaat over competitie en daar doen we hier niet aan en ik bevestig dat mensen aan sport doen juist vanwege de emotie van het winnen en verliezen, maar hij negeert mijn interruptie en begint over zijn moeder die heel streng was en dat hij geen talent heeft maar wel doorzetting en dat hij op zwemmen en judo moest terwijl hij op voetbal wilde. Uiteindelijk mocht hij dan toch op voetbal en omdat hij door het judo zo goed kon vallen werd hij keeper.

Nu moet ik weten dat het in Frankrijk, want daar komt hij vandaan, uit het uiterste noorden tegen België aan, de gewoonte is om je voor sport elk jaar opnieuw in te schrijven en hij gaat met zijn vriendje naar de inschrijvingen. Hij voor voetbal en zijn vriendje voor basketbal, maar omdat de basketbaltrainer hem vanwege zijn lengte ook inschrijft voor basketbal, zit hij nu opeens stiekem op basketbal, terwijl zijn moeder denkt dat hij op voetbal zit. Hij geniet daar erg van vanwege de vriendschap, maar omdat de situatie onhoudbaar wordt praat de trainer na een paar maanden met zijn moeder, die razend is, maar hij mag wel op basketbal blijven als hij het volhoudt. Hij heeft weinig talent, maar wel doorzetting en hij legt tussen neus en lippen door uit hoe je moet scoren bij basketbal, altijd met je ellebogen naar binnen. Daar moet je mee sturen en met je handen geef je kracht. Zo. Nu heb ik op school heel wat gebasketbald maar echt zelden gescoord het is dus kennis die mij nu goed van pas komt.

Ik begin mij inmiddels wat zorgen te maken over de tijd en de inschrijfprocedure en ik moet plassen. Ik ga plassen en Yannick laat koffie brengen.

Dan gaat het verhaal verder om uiteindelijk uit te komen bij zijn komst naar Nederland en de aankoop van deze sportschool waar je niet kunt sporten. Ik zeg om het gesprek wat richting te geven dat ik pas na 1 januari wil beginnen, juist omdat ik wil afvallen, maar hij zegt dat afvallen te maken heeft met eten en niet met trainen. Dat ik rustig nu kan beginnen en dan komen er opeens een hele lading praktische dingen aan de orde die allemaal vanzelfsprekend zijn en we gaan als goede vrienden uit elkaar, we zijn bevriend op Facebook, mijn stukjes staan met een snelkoppeling op zijn telefoon en ik maak een foto van hem voor bij dit stukje.

Hij loodst mij naar de balie in de ontvangstruimte waar ik kennismaak met de hoofdtrainer die mij zal begeleiden. Ik vul het inschrijfformulier in en spreek af dat ik morgen om tien uur ga beginnen. Dat is vandaag, over tweeënhalf uur. Zo is het gegaan. Ik ga weer beginnen met sporten, eh trainen en fitheid.

Ate Vegter, 19 november 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s