2359 De nieuwe sluis

De naam van de Nieuwendam, waar nu bij de N247 het nieuwe gemaal gebouwd wordt, zegt het al. Ook al ligt hij er al een tijdje, ooit was hij nieuw en daarvoor was hij er niet. Er was ook een oude dam, midden in Monnickendam en die heette daarom al snel de Middendam, ook met een fraaie sluis eronder.

De mensen van de aanleg van het nieuwe gemaal (met Europese subsidie) hadden wel een vermoeden van een kleine sluis en misschien ook wel een klein vermoeden van een grote sluis, maar dat het zo’n joekel zou zijn had niemand verwacht. En nu is opeens het hele programma in de war, de bouw vertraagd en het gemaal niet op tijd klaar. Heb je dat weer. Alsof er ooit een bouwproject op tijd klaar is.

Laten we er maar even van genieten. Ver in de Middeleeuwen, Monnickendam was er nog maar net en had nog niet geleden onder branden of de pest, bedachten ze dat het goed zou zijn om de Purmer Ee te beschermen tegen de Zuiderzee. Laten we een nieuwe dam bouwen met een nieuwe sluis. Boten genoeg, dat hout kunnen we mooi gebruiken. Ja, goed idee jongens, aan de slag,

Zou het zo gemakkelijk gegaan zijn, of zou er eerst toestemming gevraagd moeten worden aan Gouwgraaf van Kennemerland, die hier toen de baas was? Ze zijn al flink aan het haringkaken en de steden zijn al mooi in opkomst, maar het echte Nederland moet nog beginnen.

Laten we het een beetje netjes doen, hebben ze bij de aanleg misschien gedacht, want over dik 700 jaar gaan ze het hier allemaal weer overhoop gooien en dan moet het er toch een beetje knap bijliggen. En laten we die schepen gebruiken, want tegen die tijd maak je met hergebruik en biologisch goede sier. Wat is dat, biologisch? Dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, oelewapper. Wat zijn bestrijdingsmiddelen? O, die moeten ze eerst nog uitvinden en dan gaan ze het later weer verbieden en dan is het biologisch. Schiet nou maar op!

Ate Vegter, 21 november 2021

(foto: Noordhollands Dagblad)

Op de Middendam:
https://atevegter.wordpress.com/2021/01/24/2046-rob-cerneus-1943-2021/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s