2364 Tijd voor de dood

Time waits for no one, zingt Mick Jagger al eeuwig, en wie zal het hem beletten? De tijd weet van niets, net als de doden. De doden hebben nooit deel aan iets. Beter een levende hond dan een dode leeuw, zegt de Prediker. Onze buren hebben net een nieuwe hond en het beest is een feest om naar te kijken, lief, levendig en nieuwsgierig, maar dat terzijde. De dood is het laatste wat de tijd je geeft. Of eigenlijk ben je dan al weg. De dood is niet interessant. Ik bedoel, je kunt rouwen en verdriet hebben om de dood van een ander, maar je eigen dood brengt je niets. Alles wat interessant is speelt zich af voor je dood, zelfs het sterven.

Neem de tijd, want na de dood is er geen tijd meer, alleen nog eeuwigheid. En eeuwigheid, dood of levend, daar kun je niets mee. Eeuwigheid is er alleen maar om het leven draaglijk te houden. Je kunt ook zeggen de eeuwigheid is het enige wat er toe doet. Het leven voor de dood is niets. Maar het leven voor de dood is alles wat je hebt. Tijd bestaat alleen hier en nu, Monnickendam 2021. Buiten het leven geen tijd. Maar dat geeft hoop, zul je zeggen, of misschien zeg je het niet. Ik zeg, probeer hopeloos te leven. Ja, leef zonder hoop, want hoop veroordeelt het hier en nu en dat is precies alles wat je hebt. Laat alle hoop los en ben.

Nu de dood zo gretig om zich heen grijpt, nu een zo vlijtig variërend virus de wereld in zijn greep heeft lijkt de dood aanweziger dan ooit, maar let goed op: je hebt maar één dood te sterven, en wanneer het zover is, is je leven voorbij, met alle liefde en pijn. Tijd bestaat alleen vóór die tijd. Geniet ervan. Ga in je tuin werken, kijk naar de laatste seriemoordenaars-serie op Netflix, want ook daar is de dood populair, bak een appeltaart, help je dochter met haar krantenwijk, help je zoon met z’n huiswerk, ga een surprise maken, ga gedichten schrijven, ga sporten, ga reizen, ga klimmen, ga surfen, ga lezen, ga zeuren, ga lopen, ga helpen. Het maakt niks uit wat je doet, of wel? Maak je niet druk over de dood. Wees niet bezorgd over de beperkende maatregelen. Doe wat kan en zoek de grenzen niet op. Hou afstand. Draag een kapje. Zet koffie of thee. Fijne dag!

Ate Vegter, 26 november 2021

Advertentie

2 Comments

  1. Ate wat een positief effect heeft het op mij wat jij schrijft want het klopt wij hebben alleen dit moment en wij verpesten dit moment ( ik drink nu koffie met Limburgse vlaai en kijk naar de poes die zich uitgebreid wast) om mij druk te maken over morgen en overmorgen….. en na jarenlange stervensbegeleiding weet ik dat de dood slechts één moment is . In het heden pas ik op mijn kleinkind en op mijn 94 jarige vader het lijken 2 uitersten en wat het van mij vraagt is in het nu te zijn. 🙏

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s