2371 Malle Pietje

Het is niet zo dat we de deur platlopen bij de Noppes, maar we komen er toch wel regelmatig, vooral in Purmerend en Volendam. En daar zijn wel belangrijke verschillen te noteren, die misschien ook iets zeggen over de volksaard van beide gemeenten. Lief gaat bijvoorbeeld altijd naar de kleding, op zoek naar dure merkkleding voor en habbekrats en in Volendam slaagt zij altijd veel beter.

Qua platen kun je weer beter terecht in Purmerend, want daar hebben ze een heel uitgebreide platencollectie – ik heb het over vinyl – al is het allemaal wel van het tweede garnituur uit de vorige eeuw, zoals Nana Mouskouri, Mireille Mathieu, Willy Alberti, George Zamfir en Julio Iglesias, die je overal tegen het lijf loopt. Ik was vanmorgen nog even op zoek naar Abba voor Sofieke, maar die vind je er niet, om het nog maar niet te hebben over echte artiesten. Als je naar de boeken gaat, valt op dat in Purmerend alles keurig op alfabet staat en in Volendam niet. Beide heeft voordelen, moet ik inmiddels toegeven, want in Volendam is de kans op een toevalstreffer groter.

Vlakbij de Noppes in Purmerend is de milieustraat, waar we vanmorgen de overblijfselen van onze Sinterklaas-surprises hebben gebracht. Het is er verrassend stil. Ook kijken we bij Malle Pietje, iets verderop. Ik zie het houten beeldje wat al honderd jaar bij ons op de piano staat en er is een behoorlijke platenafdeling. De boeken staan horizontaal gestapeld, wat je bij het lezen van de ruggen een stijve nek scheelt.

Ik tref ook een aardig kerststalletje, wat ik bijna koop, maar Lief ziet dat kindje Jezus ontbreekt. Ja, dat kan natuurlijk niet. Dan is het centrum van aanbidding leger dan ik kan verdragen. We hebben het laten staan. Even later zien tot onze troost een compleet nativiteits-setje en dat hebben we gekocht. Je vraagt je misschien af waarom, maar hier in Monnickendam is er een kerststallenroute, waarbij mensen lopen langs de huizen van andere mensen, die een kersstalletje in de vensterbank hebben staan. Daar komt onze stal nu ook bij. Fijne dag.

Ate Vegter, 3 december 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s