2377 Mondkapje

Misschien moeten we het even hebben over het mondkapje. Oorspronkelijk was het mondkapje het kenmerkende attribuut van boeven, inbrekers, chirurgen en operatie-assistentes. Die tijd is nu voorbij. Het mondkapje is gemeengoed geworden en heeft zich een plaats veroverd midden in ons dagelijks leven. We kunnen niet meer zonder en we gaan schielijk terug naar huis, wanneer we het vergeten zijn.

Toch is er iets bijzonders aan de hand. Om dat duidelijk te maken wil ik graag onderscheid maken tussen de wasbare kapjes en de wegwerpkapjes. Je ziet overal om je heen de blauwe en zwarte wegwerpkapjes en af en toe een gestyled wasbaar kapje. Soms dragen mensen dat om ergens bij te horen en soms omdat ze het mooier vinden. Ik heb bijvoorbeeld een door Lief gemaakt mondkapje van de Rolling Stones en het mondkapje van het Koninklijk Huis heeft ook een mooie uitstraling. Maar mijn Rolling Stones kapje past te goed, waardoor ik het benauwd krijg. Daarom draag ik liever een wegwerpkapje. Ik heb er in bijna elke jas wel één, zodat ik nooit zonder zit. Ik weet heel goed dat je een wegwerpkapje na eenmalig gebruik moet weggooien, maar ik doe dat nooit. Ik gebruik ze als een wegwerpaansteker, als je nog weet wat dat is. Ik gebruik ze totdat ik ze kapot gaan, touwtje los, of totdat ik ze verlies, waar is-tie nou? Zelden is een mondkapje zo smerig dat ik het daarom weggooi.

Mijn idee is dat heel veel mensen dat doen. Ik ken maar weinig mensen die elke keer een nieuw kapje gebruiken. Eerlijk gezegd zou ik niemand kunnen noemen die dat doet. Ik ken alleen mensen die het op TV propageren, maar dat telt niet.

We dragen een mondkapje om besmetting van de ander te voorkomen, maar vooral ook om erbij te horen. Ik durf momenteel echt geen winkel in zonder mondkapje, maar toen de verplichting even was afgeschaft durfde ik geen winkel in met. Ik ben een kuddedier. Ik wil erbij horen. Ik zal blij zijn als het niet meer hoeft. Het gaat de goede kant op, hoorde ik van Ernst. Overigens vond ik het leuk om te zien dat Amalia tussen de keurige kapjes van haar ouders gewoon een wegwerpkapje droeg.

Ate Vegter, 9 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s