2383 Samen

Nou, daar zitten we dan. Tot 14 januari ’s avonds op de bank. Je kan nergens meer heen. Alles wordt in de strijd gegooid tegen die vermaledijde Omikron-variant. Dat vermaledijde heb ik als woord niet meer gebruikt sinds ik in mijn jonge jaren Andries met de oren speelde in het toneelstuk over Willem van Oranje, geschreven door onze geliefde tante Nel, een vrijgestelde zuster, die al haar tijd aan de kinderen van de kerk gaf, de Koningskinderen.

Die Andries was nogal een opstandig typetje die je niet zo gemakkelijk kon overhalen in de strijd tegen de Spanjaarden. Hij had zo zijn eigen opvattingen. Daarom vond ik het ook leuk om hem te spelen: ‘En wat koop je ervoor? De dood, anders niet dan de dood!’ was een van de zinnen die ik moest zeggen in gesprek met meneer Van Ginkel, die een andere rol speelde. Als je allemaal dezelfde rol speelt loopt zo’n stuk enorm in het honderd. Ze moesten al die kleine sloebers overtuigen mee te strijden tegen het katholieke monster van Filips de Tweede. Die Andries met de oren heette zo omdat hij een oor miste, maar vooral omdat hij niet wilde luisteren. Je snapt wel op welke partij hij nu zou stemmen.

Ik vond het geweldig spannend om op het toneel te staan, maar nog spannender vond ik het om mij vooraf achter de coulissen om te kleden, in de rol te groeien, zinnen te oefenen en geschminkt te worden door Elly S., die mij complimenteerde met mijn lange wimpers. Zoiets had ik nog nooit gehoord en ik heb het altijd bewaard in mijn hart. Maar op het toneel was ook leuk. In een latere versie speelde ik Balthasar Gerards, maar dat terzijde.

Ik wilde het eigenlijk even hebben over de slogan Alleen samen krijgen we corona onder controle. Ik weet niet of het door deze slagzin komt dat het maar steeds niet lukt corona onder controle te krijgen maar ’alleen samen’ is voor iedereen verwarrend. Mijn suggestie is dan ook de zin in te korten: Samen krijgen we corona. Alleen, In je eentje, kun je immers niemand besmetten of besmet worden, dat snapt iedereen.

Ate Vegter, 15 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s