2384 Belaagd

We vinden het allemaal heerlijk om in Waterland te wonen. Ilpendam, Zuiderwoude of Monnickendam, het is een groene oase van rust boven dat grote, gevaarlijke Amsterdam. Toch is Amsterdam ook een heerlijke stad om af en toe heen te gaan voor een nieuwe winterjas of leuke kerstcadeautjes. Of misschien moet je gewoon naar school in Amsterdam, zoals veel van onze Waterlandse kinderen.

Dan kom je erachter dat het gevaar zich niet schuilhoudt op de wallen tussen de hoeren en de penoze, maar dat het gelijk bij de poort van de stad begint. Station Noord. Het is fantastisch dat we nu zo’n snelle verbinding hebben met Amsterdam, maar er is wel iets bijgekomen. Kleine criminaliteit. Ja, noem het maar kleine criminaliteit als je zoon van veertien sinds het begin van het schooljaar al drie keer gemolesteerd is en bijna beroofd van zijn oortjes en zijn jas. Het overkwam de zoon van vrienden van ons. Een leuke gast die samen met zijn broers als broers zijn voor onze Piep.

Wie van u heeft dat in zijn eerste jaar van de middelbare school ooit meegemaakt, drie keer achter elkaar belaagd te worden? Niemand! Ja, maar toen was er ook nog helemaal geen metro. Precies! Je slaat de spijker op zijn criminele kop. Het gebeurt juist sinds de aanleg van die prachtige Noord-Zuidlijn, met dat lelijke, kale, unheimische, onherbergzame, onveilige station Noord. Er is nul niks geen beveiliging, geen loketten, geen winkels, geen politie, geen handhavers, niks. Alleen een paar gasten uit Noord die erop uit zijn hun leeftijdgenoten uit Waterland in elkaar te tremmen en te beroven.

Kijk, dat dat station lelijk en ongezellig is, dat weten we nu wel, dat we niet meer echt mooi kunnen bouwen in deze tijd. Maar dat we ook alle menselijkheid hebben wegbezuinigd, ja dat gaat een keer slachtoffers opleveren, dat weet je van te voren. Misschien moeten Femke en Marian het er toch maar eens over hebben in hun interregionaal overleg, want deze column is te kort om te duiden hoe verschrikk…

Ate Vegter, 16 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s