2386 Geven en nemen

Een paar weken geleden spaarden we bij Albert Heijn voor een boodschappenpakket. Een zegel per 10 euro boodschappen. Je moest veertig zegels hebben voor een volle spaarkaart, dat is vierhonderd euro aan boodschappen, maar dan kreeg je wel een feestelijke doos met spullen die je anders nooit koopt ter waarde van vijftig euro, dat is 12,5 procent. Waar vind je nog zo’n rendement?

We hadden vlot gespaard, maar toen ik de doos ophaalde was het opeens goed om alles aan de Bolder te geven, voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Ik wilde dat niet doen, want omdat ik met pensioen ben krijg ik al geen kerstpakket en dat vind ik juist zo leuk. Ik nam mij voor verder te sparen voor een tweede doos wat heel goed ging, omdat ik al 10 zegels voorgedrukt van AH kreeg. Maar toen de kaart bijna vol was, was de actie afgelopen. Dat konden ze per filiaal zelf regelen, las ik op de spaarkaart. Groot was de teleurstelling, met name voor het arme gezin dat ik nu niet kon verblijden.

Ik vind het niet lastig om dingen weg te geven. Ik vind het juist leuk om bijvoorbeeld mijn boeken te delen via een kleine buitenbieb, maar ik voel me toch altijd schuldig dat ik te weinig weggeef, aan goede doelen bijvoorbeeld. Dat komt door de salarissen in de top van de goede-doelenbusiness, maar dat terzijde.

Nu was er van de week een heel aardige actie bij de Dekamarkt. Er stond een jongen bij de ingang die mij vroeg of ik misschien een paar boodschappen wilde kopen voor arme mensen. Mensen die het nodig hebben, zeg ik liever, maar er is ook in Waterland natuurlijk wel schrijnende armoede. Ik vond dat zo’n leuk idee, dat ik met veel enthousiasme crackers, koffie, wraps en wybertjes voor ze heb gekocht. Ik voelde direct dat het beter is te geven dan te ontvangen. Het doet iets met je cholesterol of je hartspier, ik weet het niet, maar ik fietste heel blij naar huis, naar de kerstboom met kadootjes voor onszelf.

Ate Vegter, 18 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s