2388 Ed van Thijn 1934 – 2021

Van sommige mensen hoor je een hele tijd niets. Dan hoor je dat ze zijn overleden. Ed van Thijn was al jarenlang ernstig ziek. Nu is hij weg. Hij had al jaren geleden weggevoerd en gecrepeerd kunnen zijn, want in de oorlog was hij een joods jongetje. Hij ontsnapte op het nippertje. Werd nog wel op transport gezet naar Westerbork, maar toen reden er vandaar geen treinen meer. Hij voelde zich altijd schuldig dat hij de oorlog overleefd had.

Hij was in mijn en zijn jonge jaren de tweede man naast Den Uyl, eerst in Amsterdam en later in de landelijke politiek. Het eerste kabinet Den Uyl kwam mede onder zijn leiding tot stand. Het tweede kabinet Den Uyl kwam er nooit, ondanks de eclatante overwinning van de PvdA in 1977. Het ging allemaal min of meer langs mij heen, want ik zat in dat jaar in Israël, in kibbutz Lahav, in de Negev woestijn, iets ten noorden van Beersheva, waar ik werkte in een oase van rust en shalom.

Ik herinner mij wel de beelden van de troosteloze Den Uyl in zijn lange regenjas. Het was onbegrijpelijk dat hij niet opnieuw minister-president was geworden, maar Ed en Joop hadden door hun overwinning te streng onderhandeld en zo ontstond het kabinet Van Agt-Wiegel en werd het eerste kabinet Den Uyl weer gewoon het kabinet Den Uyl. Van Thijn schreef er een boek over: Dagboek van een onderhandelaar.

Later werd hij burgemeester van Amsterdam, in de jaren tachtig, toen ik zelf ook in Amsterdam woonde, samen met Petra. Wij profiteerden direct van zijn succesvolle aanpak van de woningnood en kregen in 1984 een brief van de gemeente, waarvan ik mij de eerste zin nog goed kan herinneren: ‘Uw nieuwe huis in de Warmoesstraat is gereed.’ Het was een prachtig appartement in de slagschaduw van de Oude Kerk. Met steeds vertier op straat en een binnenplaatsje waar het altijd stil was. We hebben er negen jaar met veel plezier gewoond, met de Dam en de Bijenkorf op loopafstand.

Van Thijn droeg Amsterdam tijdens de gruwelijke Bijlmerramp. Hij was de langstzittende burgemeester van Amsterdam en ook de meest geliefde. Met spijt lieten we hem gaan naar Den Haag, wat op een fiasco uitliep. Hij schreef  er een boek over: Retour Den Haag. Hij was een goed mens.

Ate Vegter, 20 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s