2391 Word bezorger

Ik heb een klacht gekregen. Ja, de krantenwijk is van Piep, maar we doen het samen en de klacht komt uit het gedeelte dat ik loop. Ik zal geen namen noemen, maar wel even uitleggen wat de aard van de klacht is: de krant was niet helemaal door de brievenbus geschoven. Een terechte klacht natuurlijk, want je moet als bezorger alles helemaal door de gleuf duwen: kranten, folders, alles. En als het dan in de bus blijft steken, dan dien je een klacht in, want je kent je rechten. Maar ik weet aan deze kant van de deur dat er een paar brievenbussen in mijn wijk zijn met een borstel tegen uithuizige kou die zo stevig is dat je de krant er nog niet met een peloton ME doorheen krijgt. Ik heb mij hierbij al een paar keer bezeerd en nu schuif ik dus niet verder dan tot de weerstand. Dan maar een klacht. Nou ja, wat doet het ertoe.

Wat echt belangrijk is, dat zijn de nieuwjaarswensen. Afgelopen week mochten we overal aanbellen om iedereen het beste te wensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar. Dat is een zeer lucratieve aangelegenheid en je ontmoet ook nog eens iemand. We hebben het met z’n drieën gedaan, Piep, Lief en ik, maar de opbrengst is voor Piep. Ik zal geen bedragen noemen, maar zo’n gelukwens levert voor de bezorger al gauw een half jaarsalaris op. De goede gaven variëren van 50 cent tot een tientje, maar het aardigste is natuurlijk het onverwachte kleine gesprekje. Of die man die eerst de deur dicht doet met een hartelijk dankuwel en je even later achterna komt met een briefje van vijf.

Dat is het mooie in het leven van de krantenbezorger. Ik weet het nog goed van heel vroeger toen ik zelf een krantenwijk had. Ik rij nog zo naar die ene meneer die toen een dubbeltje gaf, maar uiteindelijk gaat het om de grote middenmoot van gewone, vriendelijke mensen die het leuk vinden om iets te geven. Word bezorger, dan opent zich een nieuw leven voor je.

Ate Vegter, 23 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

4 Comments

  1. Nadat Bas Luiten met emeritaat ging, begon hij een krantenwijk (!), om zo de mensen in zijn buurt te ontmoeten – zelfs heel vroeg in de morgen. Leuk hè!

    Geliked door 1 persoon

  2. Bezorger zal ik niet meer worden, maar ik weet uit mijn jeugd nog wel dat het heel bijzonder was om rond de jaarwisseling overal aan te bellen en wat klein geld te krijgen. Samen was het een flink bedrag….
    Als dank voor al het zware werk geven we tegenwoordig de bezorgers altijd een flink bedrag, zeker de dagelijkse krantenbezorger. Want het is niet altijd even tof om de krant rond te brengen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s