2392 Een vrolijk hart

Mijn vader was een altijd goed gemutste vertegenwoordiger in wijnen en limonades. In zijn jonge jaren werkt hij samen met zijn collega en vriend Meint. Ze werken soms net zo lang tot ze een hele wagen vol wijn verkocht hebben, en mogen dan naar het café om te biljarten. In 1951 verongelukt Meint door een noodlottig ongeval. Mijn vader is er kapot van en blijft zijn leven lang verhalen vertellen over Meint en hun dierbare samenwerking.

Naast een goede verkoper was mijn vader ook iemand met een onuitputtelijke bijbelkennis. Wij lezen na het eten uit de bijbel en mijn vader weet dan altijd passages te vinden die haarscherp aansluiten op onze discussies, want wij praten aan tafel altijd over alles. En wanneer we ruzie maken leest hij uit Spreuken: Beter een droge bete en rust daarbij dan een tafel van overvloed, waarover men twist. Daar kunnen wij het mee doen. En als hij gedoe heeft met mijn moeder leest hij: Een kijvende vrouw is als een gestaag lekkend dak. Mijn moeder hoort het stoïcijns aan, het staat immers in de bijbel, maar neemt na het dankgebed de leiding weer over: Niet met lege handen naar de keuken!

Naast wijn en bijbel heeft mijn vader een grote belangstelling voor grof vuil en voor wat er langs de straat te vinden is. Hij komt met van alles thuis wat door anderen is afgedankt en wat dan bij ons voor onbepaalde tijd in de garage verdwijnt. Eens in de zoveel tijd komt dan onze goochelende oom Bram langs met wie we de garage weer leegruimen en alles bij het grof vuil zetten. Circulair avant la lettre.

Ik moest aan mijn vader denken toen er van de week opeens een enorme container met huishoudelijke troep in de straat stond. Ik had er al een lichtsnoer uit gesnaaid, maar de container blijft trekken en zo vind ik nog een leuke spiegel en een kletsnatte Blu-ray speler. Ik laat hem opdrogen op de verwarming en sluit hem daarna aan op de tv. Hij doet het perfect. Dan loop ik terug naar de container om nog wat dvd’s te halen. Zo voel ik het zwerversbloed van mijn vader door de aderen stromen op deze dag voor de kerst en ik hoop dat jullie in deze donkere dagen iets van hem meekrijgen, want een vrolijk hart bevordert de genezing, maar een verslagen geest doet het gebeente verdorren. Houd goede moed! Fijne dagen!

Ate Vegter, 24 december 2021

www.1001gedichten.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s