2399 Verstrengeld

Als je niet veel leest, maar dan misschien toch wel één boek zou willen lezen, mag ik dan een suggestie doen? Lees dan Verstrengeld van Vivian Gornick. Ik kreeg het van mijn oudste broer, wat op zich al een aanbeveling is en ik heb het met plezier en bewondering en genot gelezen. Zo.

Het is al in 1987 geschreven en waarom het nu pas of opnieuw vertaald is weet ik niet. Je kan dat allemaal wel opzoeken, maar dat doe ik niet. Ik heb het gewoon gelezen en eerlijk gezegd heb ik het nog niet uit omdat het zo mooi is dat ik elke dag van een stukje wil genieten. Van de taal en van het verhaal. Het is een van de mooiste boeken ooit. Nou ja, van de boeken die ik de laatste tijd gelezen heb. Zo.

Waar gaat het boek over. De schrijfster zegt zelf: over mijn moeder, de liefde en New York, zoals je op het omslag kunt lezen. Ik zou daar aan toe willen voegen dat het boek ook over haarzelf gaat. Over hoe ze opgroeit in de Bronx, in een arbeiderswijk met gehorige flats, waar iedereen elkaar kent en beschermt. Een buurt met Joden, Italianen en Ieren, zoals zij zelf zegt, want je afkomst is minstens zo belangrijk als de plek waar je woont.

Ze schrijft uitgebreid over de jonge jaren van haar jeugd: haar vader overlijdt en er komt een nieuwe wereldse jonge buurvouw bij, maar het belangrijkste zijn de wandelingen met haar moeder, met wie ze uitgebreide gesprekken heeft die niet altijd gemakkelijk zijn. Wat zeg ik, het zijn gesprekken die regelmatig gierend uit de hand lopen en tot oorlog leiden. Juist dat ongenadig eerlijk beschreven ongemak en die gigantische kloof tussen moeder en dochter, die alleen maar groter wordt wanneer ze gaat studeren, maakt het tot een prachtig boek.

Maar er is ook nog iets anders dan alleen de verhalen. Gornick schrijft op een manier die heel veel diepte heeft, of beter nog, ze verstaat de kunst om ruimte te ervaren en dat door te geven. Ze beschrijft dat prachtig op pagina 120 en volgende, maar heb het hart niet dat je die zomaar gaat lezen. Gewoon bij het begin beginnen, anders werkt het niet. Trouwens, als je heel veel leest, dan is dit ook een mooi boek om te lezen.

Ate Vegter, 31 december 2021
www.1001gedichten.wordpress.com

Advertentie

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s