2400 Gelukkig Nieuwjaar!

Dat is allemaal mooi en aardig maar wat moet er eigenlijk beter in het nieuwe jaar? Ik zal drie dingen noemen, misschien vier. Ten eerste moet het aanvragen van subsidies veel simpeler, of laat ik het nog duidelijker zeggen; het aanvragen mag niet ingewikkeld gemaakt worden. Ik heb onlangs subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en dakisolatie en het is een crime om je daar doorheen te worstelen. De gemeente kiest voor zo formeel mogelijk taalgebruik, terwijl de trend juist is om in heldere taal te communiceren. Dat kan heel goed. Zeg dit: vertel waarvoor je subsidie wil aanvragen, stuur de factuur mee, de betalingsbewijzen en de foto’s. Dat is anderhalve regel, waar een beetje gemeente vier kantjes en een ingewikkeld formulier voor nodig heeft. Zit er dan geen addertje onder het gras? Jazeker wel! Je moet bij dakisolatie namelijk foto’s aanleveren van de situatie vooraf en achteraf. Achteraf kan altijd nog, maar hoe kom je in godsnaam aan foto’s vooraf als je die niet vooraf hebt gemaakt? Dat is moedwillig het onmogelijke vragen.

Punt twee. Ondernemingen die geen subsidie krijgen omdat ze vorig jaar nog geen omzet hadden, moeten die subsidie wel krijgen. Zo simpel is dat. Ja, maar dat is ingewikkeld en dan moet het heel persoonlijk. En wat is daar het bezwaar tegen, mag ik dat vragen? Weet je wat ingewikkeld is? Geen geld hebben om je rekeningen te betalen. Het is al buitengewoon onrechtvaardig dat de last van de coronacrisis bij enkele sectoren terechtkomt. Help ze dan tenminste zo goed mogelijk. Zoals dominee Drost ooit zei: wees streng in het stellen van de regel en soepel in het hanteren.

Ten derde moet er een algemeen steunpunt komen voor mensen die tussen wal en schip raken of die er anderszins (typisch gemeentewoord) niet uitkomen. Een ANWB voor de subsidieaanvrager. Iedereen mag dat nummer bellen en wordt dan zo goed mogelijk geholpen.

En tot slot denk ik dat het heel goed is om een Diederik Gommers Ziekenhuis voor virusziekten te openen, net zo als het Antoni van Leeuwenhoek voor kanker. Niet alleen voor corona, want er komen na corona nog heel veel meer virusziekten op ons af, let maar eens op! Afijn. Gelukkig Nieuwjaar!

Ate Vegter, 1 januari 2022

www.1001gedichten.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s