2402 Scheurkalender

Winschoterdaip, Sappemeer

Een jaar is weer voorbij. Een nieuw week begonnen. De eerste werkdag aangebroken. Het uur van de waarheid. Pas op je tellen. Heb je even voor mij? Zo delen wij onze tijd in, die toch een aanhoudende stroom van dagen en nachten is. Ononderbroken draait de aarde haar rondjes en vervliegen de jaren, wanneer je jaartelling ook begint.

Wanneer ik kijk naar onze scheurkalender dan was 2021 het jaar van de Rolling Stones. Elke dag kon ik lezen wat die gasten op deze dag deden, jaren geleden, of soms maar een paar jaar geleden. Vanaf de oertijd tot en met de dood van Charlie schreven zij geschiedenis aan de binnenkant van de deur van onze wc. Wist je bijvoorbeeld dat Charlie Watts in 1964 een boek heeft geschreven en een elpee heeft opgenomen als ode aan Charlie Parker: From one Charlie? Wist je dat Mick Jagger en David Bowie op kerstavond 1986 samen kerstliedjes zongen in de kerk op het eiland Mustique, waar ze beiden een huis hadden? Je wist het niet.

Komend jaar richten we ons op een heel andere regio, iets dichterbij en toch altijd ver weg. Dierbaar en vol herinneringen. Altijd aanwezig en voor eeuwig voorbij. Ik heb de Groninger Scheurkalender gekocht. Wat Groningen beweegt luidt de ondertitel met duidelijk gevoel voor ironie. Het is een kalender met foto’s van Groningen die de Groningers zelf hebben ingezonden, vaak met een verhaaltje erbij. Zo kun je een jaar lang genieten van deze prachtige provincie en de bijzonder sympathieke volksaard van haar bewoners. Altijd gericht op de toekomst, altijd optimistisch, altijd in beweging en niet afwachten. Of zoals de Groningers het zelf zeggen: Nait soezen, maor deurbroezen.

Ate Vegter, 3 januari 2022
www.1001gedichten.wordpress.com

Je kunt de Groninger Scheurkalender hier bestellen:
https://www.descheurkalender.nl/groninger

Hoog holtje over de Kalkwijk, Sappemeer
Advertentie

3 Comments

  1. Het W-diep doet me denken aan de angst (die wij hadden) om erin te rijden.
    Vandaar dat hamertje (in Ned gezien) om je autoraampje te breken.
    Nog nooit in een auto hier gezien; hier is een bijl beter (om de boom om te hakken), om het bos uit te rijden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s